Suomi-neito, datakeskusten viileä kaunotar

Suomi-neito, datakeskusten viileä kaunotar

Kylmä, vakaa ja turvallinen. Nämä piirteet eivät tee Suomesta ehkä maailman houkuttelevinta lomakohdetta, mutta massiivisia tietomääriä tallentaville ja maailman internetliikennettä pyörittäville palvelinkeskuksille ominaisuudet ovat lähestulkoon ihanteelliset.

Helppo ja halpa viilennys – löytyy. Maanjäristykset – mitä ne ovat? Vakaa yhteiskunta ja nykyaikainen infrastruktuuri – täydet pisteet.

Ei olekaan ihme, että Equinixin mielestä Suomi ja pääkaupunkiseutu ovat strategisesti tärkeitä paikkoja globaalille internetliikenteelle. Lisäksi Equinix ja Cinia asensivat äskettäin Suomen ja Saksan välille nopeat yhteydet tarjoavan merikaapelin, mikä entisestään parantaa Suomen asemaa palvelinkeskusten sijaintipaikkana.

Haastattelimme Equinixin Suomen-toimitusjohtajaa Sami Holopaista ja kysyimme, miten Equinixin vahvistuva läsnäolo maassamme auttaa kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita.

Ilmasto ja vakaus ovat hyviä asioita palvelinkeskuksille, mutta mitä muita etuja Suomella on sijaintipaikkana?

Suomi on maailman johtavia IT-innovoinnin keskuksia. Sijoituimme itse asiassa kolmanneksi Maailman Talousfoorumin Network Readiness Index (NRI) -tutkimuksessa, joka kertoo valtioiden tieto- ja viestintäteknologian kehitystasosta.

Edistykselliset ja tulevaisuuteen suuntautuneet yritykset etsivät tapoja hyödyntää Suomen erinomaista infrastruktuuria, joka on nyt helposti tavoitettavissa mistä päin maailmaa tahansa huippunopeiden datayhteyksien ansiosta.

Palvelinkeskustoiminnan näkökulmasta houkuttelevaa on myös energian kilpailukykyinen hinta. Lisäbonuksena suuri osa energiantuotannosta perustuu uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön.

Mitä hyötyä suomalaiset ja kansainväliset yritykset saavat Equinixin palvelinkeskusten käyttämisestä?

Digitalisaatiossa pitemmällä olevat yritykset voivat päästä houkutteleville kansainvälisille markkinoille Equinixin verkoston maailmanlaajuisen kattavuuden ansiosta – meillä on tällä hetkellä 146 palvelinkeskusta 40 eri maantieteellisellä alueella. Yritysten täytyy ajatella kotimarkkinoita laajemmin ja kansainvälistyä aidosti, jos ne haluavat menestyä digitaloudessa.

Tarjoamamme palvelut ovat olennainen osa organisaatioiden digitaalista transformaatiota. Niiden avulla yritykset voivat laajentaa liiketoimintaansa, luoda uusia yhteyksiä, pienentää kustannuksia sekä pistää vauhtia IT- ja pilvistrategioiden toteuttamiseen.

On olennaista ymmärtää, että yritys saa merkittävän kilpailuedun päästessään mukaan alustalle, jossa tietoliikenneyhteydet maailmalle hoituvat sekä nopeasti että helposti.

Eniten näistä palveluista hyötyvät ne yritykset, joille nopeat ja viiveettömät yhteydet ovat tärkeitä, kuten finanssiteknologiayritykset. Lisäksi myös perinteisemmillä toimialoilla on nousemassa uusia digitaalisen liiketoiminnan mahdollisuuksia, esimerkiksi valmistavan teollisuuden saralla.

Miten paremmat yhteydet auttavat suomalaisia yrityksiä?

Equinix on yrityksenä pohjimmiltaan yhteyksien tarjoaja. Se tarkoittaa, että autamme yrityksiä luomaan turvallisia yhteyksiä missä, milloin ja kenen kanssa tahansa, millä tahansa laitteella. Yhteydet ovat äärimmäisen tärkeitä tämän ajan yrityksille. Kehittämällä ekosysteemiä Helsingissä ja mahdollistamalla yritysten väliset paremmat yhteydet voimme taata, että myös paikalliset yritykset hyötyvät ratkaisuistamme.

Meillä on erinomaista osaamista yritysten yhteyksien kehittämisestä maailmanlaajuisesti 19 eri paikassa sijaitsevien internetin yhdysliikennepisteiden ansiosta. Näissä yritykset voivat olla yhteydessä keskenään, vaihtaa internetliikennettä tehokkaammin ja pienentää samalla yhteyskuluja. Lisäetuna tulee yhteyksien parempi suorituskyky, nopeus ja luotettavuus. Tiivistetysti voi sanoa, että yhdysliikennepisteet tarjoavat järeämmät yhteydet, joita paikalliset yritykset tarvitsevat voidakseen kilpailla digitaalisilla markkinoilla.

Miltä palvelinkeskusten tulevaisuus näyttää? 

Equinix on investoinut vahvasti Suomen konesalimarkkinoille, ja aikoo myös jatkaa tällä tiellä. Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana olemme kasvattaneet kapasiteettia vuosittain keskimäärin 2–3 megawattia. Ja tämä on olemassa muuallakin kuin powerpointeissa: se on aitoa, asiakkaidemme käytössä olevaa kapasiteettia.

Samalla kun kasvamme, pyrimme jatkuvasti minimoimaan myös hiilijalanjälkemme. Palvelinkeskukset rakennetaan ja niitä käytetään tiukkojen energiatehokkuusstandardien mukaisesti. Pitkän tähtäyksen tavoitteenamme on käyttää kaikkialla 100-prosenttisen puhdasta ja uusiutuvaa energiaa.

Palvelinkeskusten tarjoamien yhteiskäyttöpalvelujen kysyntä on hyvässä kasvussa. Esimerkiksi Gartnerin tuoreessa raportissa “Colocation-Based Interconnection Will Serve as the ‘Glue’ for Advanced Digital Business Applications” sanotaan muun muassa, että IT-arkkitehtien ja -johtajien kannattaa kääntää katseensa operaattoreista riippumattomiin palvelinkeskuksiin, jollaisia Equinix myös tarjoaa – nyt myös Suomen kaltaisessa viileän täydellisessä ympäristössä.

Tutustu tarkemmin Equinixin uusimpaan Suomen-palvelinkeskukseen.

Subscribe to the Equinix Blog