Waarom IoT + cloud + ‘fog’ een IOA-strategie nodig hebben

Jim Poole
Waarom IoT + cloud + ‘fog’ een IOA-strategie nodig hebben

De rol van de cloud en van ‘fog computing’ in het snel groeiende Internet of Things (IoT) en hun onderlinge relatie is vaak onderwerp van gesprek binnen de IT-community. We hebben het al eerder gehad over ‘fog computing’ bij interconnecties en de strategische rol die dit kan spelen bij het succes van IoT. Maar niet elke IoT-gebruikerscase is zomaar geschikt voor fog computing.

Fog computing werkt tussen eindappraten en clouds, en gaat over het distribueren van rekenkracht, storage en analyse aan de rand (‘edge’, dichtbij de gebruiker) van de cloud, dichtbij de ‘dingen’ die voortdurend bezig zijn om enorme hoeveelheden data te genereren en verwerken voor analyse en actie. Sommige functies, zoals het industriële internet, zijn uitstekend geschikt voor fog computing omdat big data analyse verschillende sensoren kan volgen, anomalieën kan ontdekken, en naderende operationele of machinefouten of performance issues kan voorspellen en adresseren. Als voorbeeld: een storing in een straalmotor kan ver van tevoren worden voorspeld en vermeden indien de onderhouds- en vluchtgegevens worden verzameld en geanalyseerd door interconnected IoT-systemen, databases en analyse. Zo kan de storing van een specifiek onderdeel en de impact ervan op het functioneren van de motor worden voorspeld.

Maar in gezondheidsscenario’s waar het gaat om leven of dood, kan vertraging door hoge latentie in de rondreis van data tussen lokale apparaten en remote cloud-based IoT-systemen ertoe leiden dat de voor een behandeling essentiële patiëntinformatie niet snel genoeg bij de arts terechtkomt. Vitale en sensitieve patiëntgegevens moeten ter plekke worden verwerkt, geanalyseerd en beschermd en kunnen niet zomaar in de ‘fog‘ worden geplaatst.

Cloud en fog computing hebben beide een plaats in IoT

Cloud en fog computing zijn nog steeds essentieel voor het succes van IoT, nu de meeste organisaties en corporate datacenters eenvoudigweg niet de rekenkracht- en storageomvang hebben die nodig is om een succesvolle IoT predictive analytics oplossing te implementeren voor het handlen van enorme hoeveelheden sensordata. Cloudservices zoals Amazon, Microsoft, IBM, Google en Oracle bieden een gigantische, on-demand schaal, evenals pasklare IoT-stacks en PaaS-architectuur die organisaties nodig hebben maar niet zelf kunnen bouwen.

Bovendien kunnen sommige ‘cloud-like’ hardware en software resources aan de rand van het netwerk worden geplaatst, daar waar data worden opgenomen, verwerkt, geanalyseerd en onmiddellijk kunnen worden opgevolgd, als aanvulling op fog computing en lagere latency om zo het risico van vertraging te verminderen. Belangrijke spelers zoals Cisco, Intel, Microsoft en Princeton University en ARM hebben het OpenFog Consortium opgericht. Het doel van de groep is om standaarden, API’s en referentie-architectuur te ontwikkelen voor succesvolle fog computing scenario’s, inclusief gateways voor het opnemen, beheren en analyseren van data van lokale sensornetwerken.

Het benutten van een interconnectie-first strategie met IoT, cloud en fog

Bij Equinix werken we met een ‘Interconnection Oriented Architecture™’ (IOA™)-strategie op Platform Equinix™ als aanvullende oplossing voor de combinatie IoT, cloud en fog. Met een ‘interconnection-first strategie kan IT-infrastructuur worden uitgebreid via de Equinix Performance Hubs in gedistribueeerde Equinix colocatie datacenters in de belangrijkse grootstedelijke gebieden. Indien nodig kunnen organisaties een ‘thin client side node’ inzetten voor het veilig verzamelen, verwerken en forwarden van data naar de dichtstbijzijnde cloudservice of Performance Hub.

Directe en veilige connectiviteit met meervoudige cloud- en fogservices kan plaatsvinden door middel van software-defined (SD), virtuele verbindingen via Equinix Cloud Exchange. Een nabije multi-cloud infrastructuur via de Cloud Exchange zorgt ervoor dat organisaties workloads kunnen verdelen tussen cloud services, voor maximale efficiency en kostenbesparing. Bovendien nemen high-speed, directe verbindingen het latency-probleem weg, en soms ook de behoefte aan speciale gateways.

Door een directe, veilige interconnectie van lokale IoT ‘data repositories’ via de Equinix Data Hub ontstaat een supersnelle opname, integratie en analyse van lokale IoT data. Organisaties kunnen waardevolle inzichten – zowel op operationeel gebied als op het gebied van klantinzichten – halen uit deze enorme hoeveelheden data die worden gegenereerd aan de rand van hun bedrijfsnetwerken, zonder de backhaul via het openbare internet naar centrale datacenters, en het risico op vertraging of veiligheidslekken.

Zoals Frost en Sullivan aangeven in hun rapport ‘The Fog Rolls In: Network Architectures for IoT and Edge Computing’ heeft Equinix voor dit doeleinde een ‘open deployment reference architectuur’ ontwikkeld, met hulpmiddelen zoals templates, patronen en architectuur blueprints, evenals cookbooks en implementatiehandleidingen. Voor een naadloze end-to-end IoT datamigratie werken we ook met cloudpartners, zoals Microsoft Azure, op platformspecifieke blueprints.

Fog computing zal zonder twijfel een belangrijke rol spelen in succesvolle IoT-cloud-fog implementaties, maar organisaties dienen ook de voordelen van een IOA-strategie mee te nemen in hun oriëntatie.

Lees ‘The Fog Rolls In: Network Architectures for IoT and Edge Computing’ en ontdek hoe interconnectie enterprises kan helpen bij het creëren van een high-performance, veilige cloud en fog infrastructuur voor IoT.

Avatar photo
Jim Poole Vice President, Business Development
Subscribe to the Equinix Blog