Clouds op de Digital Edge: haal meer uit digitalisering met multi-cloudconnectiviteit

Een van de uitkomsten van digitale transformatie is de veranderende rol van de IT-organisatie. Deze verschuift van centrale autoriteit naar adviseur, tussenpersoon en organisator van bedrijfsfuncties in meerdere clouds. Door het ‘mixen & matchen’ van de behoeften in uw bedrijf met de beste clouddiensten kunt u komen tot een meer agile, flexibele en schaalbare infrastructuur voor service delivery die de digitale doelen van uw organisatie ondersteunt. Maar maakt u wel optimaal gebruik van deze nieuwe dynamische en digitale omgeving?

De grenzen van uw IT-organisatie breiden uit naar de digital edge, waar populatiecentra (klanten, werknemers, partners) en digitale ecosystemen (clouds, mobiele netwerken, social media, B2B-partners) elkaar ontmoeten. Deze ontwikkeling luidt het einde in van legacy-bedrijfsnetwerken. De mobiele, digitale IT-gebruikers van nu hebben hoge verwachtingen; zij eisen niets minder dan een hoge Quality of Experience (QoE), schaalbaarheid en robuustheid, zonder uitzonderingen. Bedrijven die vertrouwen op de best efforts van het publieke internet ondervinden dat deze ‘efforts’ vaak niet goed genoeg zijn.

Het versturen van data over het publieke internet om gecentraliseerde clouddiensten te bereiken is nooit bijzonder effectief of efficiënt geweest. De strategie wordt zelfs onwerkbaar nu populaties van gebruikers en ecosystemen van businesspartners geografisch meer verspreid raken. Het tegengaan van high-latency netwerken, dure WAN-verbindingen en inconsistente prestaties van private en publieke netwerken vraagt om een cloudstrategie die distributed & interconnected is.

Bovenstaande is waarom steeds meer bedrijven kiezen voor een interconnection-first benadering die gebruik maakt van een Interconnection Oriented Architecture™ (IOA™). Deze strategie optimaliseert cloudconnectiviteit voor de digital edge. Een IOA is een bewezen en herhaaldelijk toepasbaar framework voor IT-architecturen waarop zowel bedrijven als service providers kunnen terugvallen om mensen, locaties, cloud en data te verbinden.

Het bouwen van de digital edge voor multi-cloudconnectiviteit

Het bouwen van een architectuur voor de digital edge met een IOA-strategie vereist het samenbrengen van WAN en LAN en de creatie van een digital edge node. Deze kan bestaan uit een Equinix Performance Hub, Cloud Exchange of Data Hub, afhankelijk van uw specifieke behoeften. Elke node is op maat gemaakt voor de netwerk- en verkeerstypen die gelokaliseerd, gesegmenteerd en geoptimaliseerd zijn voor een specifieke geografische locatie. Het is mogelijk deze nodes stapsgewijs te bouwen, voor meer modulaire schaalbaarheid, om deze vervolgens te implementeren in drukke stedelijke gebieden met een hoge dichtheid van gebruikers, dataverkeer en clouds.

Door meerdere clouddiensten direct te connecteren bij de edge via Layer 2 of 3, verlaagt u de topologische afstand waardoor het aantal hops afneemt. Ook optimaliseert u de bandbreedte, wat de doorstroom bevordert. Al met al helpen deze wijzigingen u met het bereiken van een ultralage latency.

Om deze situatie te bereiken, kunt u lokaal binnen de edge node cross connects aanbrengen naar meerdere clouds. Dit kan fysiek zijn, met een dedicated kabel (single tenant), of met virtuele dedicated cross connects (multi-tenant) door gebruik te maken van diensten voor software-defined networking (SDN). De bandbreedtes bij deze opties kunnen variëren, maar de latency is altijd lager dan bij WAN of SD-WAN. U kunt ook direct connecteren naar het internet om de toegang tot persoonlijke of minder risicovolle applicatiediensten te optimaliseren.

De voordelen van een IOA-strategie voor het interconnecteren van clouds bij de edge zijn:

  • Het aanleggen van nieuwe verbindingen wordt vele malen eenvoudiger en sneller. Een nieuwe connectie is gereed binnen enkele uren, in plaats van weken.
  • Met high performance, multi-cloudconnectiviteit kan uw bedrijf nu clouddiensten met elkaar verbinden (service chaining) met een lagere latency.
  • Het versturen van verkeer voor cloud-based workloads via een edge node naar gebruikers (klanten, partners, werknemers) minimaliseert de behoefte om data te versturen naar corporate datacenters over dure WAN-verbindingen.
  • Wanneer de capaciteitsbehoefte voor workloads wijzigt of wanneer er een data recovery moet plaatsvinden, heeft u de beschikking over een schaalbaar aantal – en direct beschikbare – verbindingen naar meerdere cloudproviders en -diensten.
  • U kunt zich volledig richten op het bijhouden van nieuwe eisen aan applicaties en de digital business, waarbij u profiteert van de wendbaarheid van een geïnterconnecteerde architectuur met meerdere clouds.

Meer weten? Lees het IOA Playbook om uw clouddiensten naar de digital edge te brengen.