Zes redenen waarom Cloud Analytics beter, sneller en goedkoper is

Zes redenen waarom Cloud Analytics beter, sneller en goedkoper is

Analytics is een bedrijfsfunctie die perfect geschikt is voor publieke of hybride clouds. Steeds meer bedrijven ontdekken de waarde van cloud-based analytics in het vergroten van hun datavolumes, het beter kunnen delen van data en samenwerking, snellere inzichten en lagere operationele kosten.

Een recent IDC-rapport, “FutureScape: Worldwide Big Data and Analytics 2016 Predictions”, schat dat investeringen in cloud-based technologie voor big data en analytics tot 2020 4,5 keer sneller groeien dan investeringen in on-premise oplossingen.

In de cloud zijn onder meer de volgende componenten van het data analytics-proces te vinden:

 • resources voor rekenkracht en opslag,
 • gestructureerde en ongestructureerde databronnen, zoals hosted data warehouses en opslaglocaties,
 • datamodellen en tools voor Business Intelligence (BI),
 • applicaties voor samenwerking en het delen van resultaten,
 • toepassingen voor informatie- en performancemanagement,
 • oplossingen voor (governance) risk en compliance.

Waarom is cloud-based analytics zo aantrekkelijk voor hedendaagse bedrijven? Hiervoor zijn zes verklaringen:

 1. De cloud is waar de data is – Wie interne data en externe data uit social media, data-abonnementsdiensten en andere bronnen snel wil samenbrengen en analyseren, kan niet om de cloud heen. Volgens de Cisco® Global Cloud Index (2015-2020) groeit het cloudverkeer met een factor 3,7, met een toename van 3,9 zettabytes (ZB) per jaar in 2015 en 14,1 ZB per jaar in 2020.

Het verwerken en analyseren van forse volumes gestructureerde en ongestructureerde data met on-premise IT-architecture is niet de meest agile of kostenefficiënte oplossing voor bedrijven. Lange opschaaltijden en hoog oplopende kosten voor opslag, stroom, koeling en overhead maken on-premise analytics onaantrekkelijk. De meer flexibele modellen voor cloudopslag en rekenkracht rekenen af met dit ‘data overload‘-dilemma voor bedrijven en maken het vele malen eenvoudiger om data te analyseren en hier inzichten uit te verkrijgen.

 1. Prestaties en schaalbaarheid – Veel in-house analytics-platformen worstelen met hun performance en schaalbaarheid. Dit komt vooral door het ontbreken van efficiënte datawarehousing-oplossingen en gebrekkige verbindingen voor het verplaatsen van data (met name over het publieke internet). Ook kampen zij met een gebrek aan expertise of tooling om met een effectief antwoord te komen op de grote marktbehoefte aan real-time BI of antwoorden op ad-hoc vraagstukken van klanten. Een hoge latency heeft op lange termijn de grootste impact op de performance en schaalbaarheid van analytics. Door gebruik te maken van directe interconnectie tussen data en cloud-based analytics is het mogelijk latency te verminderen tot slechts enkele milliseconden. En wanneer u plotseling moet opschalen liggen de resources hiervoor voor het oprapen, in de cloud. Met als voordeel dat u daarbij alleen betaalt voor wat u nodig heeft, wanneer u het nodig heeft.
 1. Time to Value – Het construeren van een werkbaar analytics-platform is een aanzienlijke tijdrovende klus, zelfs voor een grote IT-afdeling. In de cloud is dit werk allemaal al voor u gedaan. Hier kunt u direct beginnen met het verkrijgen van de tijdige en betrouwbare datagedreven inzichten waarmee u direct beter geïnformeerde beslissingen neemt voor uw operatie of producten. En wanneer u eens analytics nodig heeft voor een missiekritieke toepassing, zoals het oplossen van een plotseling netwerk- of dataveiligheidslek, dan heeft u dit snel up and running.
 1. Samenwerking – Volgens een rapport van The Harvard Business Review (“2015 Analytic Services”) ziet 72 procent van de IT-managers samenwerking als een belangrijke reden voor cloudgebruik. Analytics, een extreem collaboratieve functie, werkt beter in de cloud door kant-en-klare toegang tot data, rekenkracht en BI-applicaties. Het kan ook mogelijkheden bevatten zoals gedeelde data en analyseresultaten en analyses over organisatiegrenzen heen. Dit maakt de ruwe data en de resulterende informatie meer toegankelijk voor een groter gebruikersbestand.
 1. Veiligheid – U ziet dit goed: veiligheid. Wellicht bent u terughoudend met het onderbrengen van data in de cloud, maar de realiteit is dat de meeste cyberaanvallen on-premise systemen raken. Deze systemen zijn minder robuust ingericht dan clouddiensten. Er zijn aanzienlijk minder gerapporteerde datalekken van cloud-based analytics-diensten dan on-premise systemen. En deze lekken worden zelfs nog minder waarschijnlijk wanneer de toegang tot data voor gebruikers, applicaties, analytics en clouds over directe en veilige intereconnecties is ingeregeld, in plaats van via het publieke internet.
 1. Lage beheerkosten – Het beheer van een platform voor analytics vereist regelmatige upgrades, migraties, herontwerpen en voortdurend onderhoud. Het plaatsen van resources en capaciteiten voor data analytics in de cloud kan u ervan verzekeren dat alles voortdurend up-to-date is. Kosten zijn ook beter te managen wanneer u op uw gebruik wordt afgerekend, in plaats van het aanhouden van een IT-infrastructuur die is ingericht op de piekbehoefte.

De meeste bedrijven hebben een voorkeur voor een model met een hybride cloudinfrastructuur voor data en analytics. Zo kunnen zij de schaalbare resources van de publieke cloud benutten en tegelijkertijd een mate van privacy en controle behouden voor meer gevoelige workloads in een private cloud of on-premise infrastructuur. Een wereldwijd platform voor colocatie en interconnecties, met oplossingen zoals Equinix Data Hub en Cloud Exchange, voorziet in een directe en veilige connectiviteit tusssen on-premise en cloudinfrastructuren, met snelle toegang tot data en resources voor cloud analytics.

Lees de Equinix Data Hub Solutions Brief om te ontdekken hoe uw organisatie kan profiteren van de verschillende eigenschappen van cloud analytics, die leiden tot een betere, snellere en goedkopere oplossing waarmee u waardevolle inzichten verkrijgt voor uw bedrijf en uw klanten.

Subscribe to the Equinix Blog