Lokaliseer en optimaliseer traffic bij de digital edge

Olu Rowaiye
Lokaliseer en optimaliseer traffic bij de digital edge

Dit is een nieuw blog in een serie over het toepassen van een Interconnection Oriented Architecture™ (IOA™)-strategie voor netwerktransformatie. De blogs in deze serie beschrijven de noodzakelijke stappen voor het omvormen van uw netwerkarchitectuur door het uitbreiden van het LAN en integreren van het WAN bij de ‘digital edge’ voor betere prestaties en een hogere user quality of experience (QoE).

De digital edge is waar commercie, populatiecentra en digitale ecosystemen samenkomen. Dit is de plek waar men informatie uitwisselt, transacties uitvoert en data verzamelt en analyseert. Echter, de bijkomende beperkingen van legacy-netwerken en natuurwetten bemoeilijken snelle, low-latency-communicatie over lange afstanden. Door traffic lokaal te maken en te optimaliseren bij de digital edge, kunt u de efficiëntie en prestaties van uw netwerk vergroten, risico’s minimaliseren en kosten verlagen.

De latency-uitdaging

Bedrijven van vandaag moeten overal rekening mee houden en moeten een woud aan digitale transacties managen, inclusief (maar niet beperkt tot):

– Het optuigen van verspreide databronnen voor analyses

– Het uitbreiden van marktbereik, regionaal en wereldwijd

– Het verbinden van mobiele klanten en medewerkers met ICT-diensten en assets

– Het samenwerken met partners en integratie met werkprocessen in de keten

– Toegang tot bestaande en opkomende cloud-, content-, IoT- en B2B-platforms

Latency wordt steeds meer een probleem dat digitale bedrijven niet kunnen negeren. Het opschalen van bandbreedte over internetverbindingen is altijd een optie, maar natuurwetten bepalen dat zij slechts in beperkte mate controle hebben over latency wanneer afstanden toenemen. Cyberdreigingen worden ook een kritiek probleem in de intergeconnecteerde digitale economie, waardoor het publieke internet in toenemende mate een veiligheidsuitdaging wordt. Helaas zijn MPLS-verbindingen over lange afstanden – hoewel traditioneel veiliger – duur en eveneens onderhevig aan de natuurwetten.

Het plaatsen van belangrijke ICT- en netwerkfuncties bij de digital edge, dichtbij drukke populatiecentra met gebruikers en partners en hoge concentraties van applicaties en data, is een goede eerste stap om risico’s verbonden aan latency en veiligheid te beheersen.

Lokaliseren en optimaliseren van traffic

De volgende stappen stellen u in staat voordeel te halen uit nabije, directe, private interconnectiviteit voor betere prestaties, verhoogde veiligheid en samengebrachte netwerkverbindingen met partners:

  1. Plaats digital edge nodes in wereldwijde faciliteiten voor colocatie om zo geografische ‘hubs’ te creëren, gebaseerd op de dichtheid van gebruikerspopulaties en zakelijke kansen. Deze edge nodes zijn communicatie-hubs die dienen als de kruispunten (en afstanden verkorten) voor meerdere cloud-, netwerk-, ISP- en andere service providers. Deze hubs zijn te verbinden in een wereldwijde en verspreide netwerkconfiguratie (zie diagram onder). Bedrijven verplaatsen hun naar buiten gerichte diensten naar deze hubs, zoals hun directe internetverbindingen naar corporate datacenters.
  2. Los het ‘last-mile connectivity problem’ op via een metro-Ethernet in plaats van een MPLS of het lokaal gebruiken van internet/VPN als toegangsalternatief voor mobiele werkers om bij de hub te komen. Een metro-Ethernet zorgt voor een LAN-achtige doorvoer van data, in plaats van kostbare, minder presterende en latency-gevoelige verbindingen. Stedelijke mobiele gebruikers ervaren aanzienlijke prestatieverbeteringen over kortere afstanden.
  3. Gebruik intra-colocatie (cross-connect) netwerken om nieuwe connectiviteitsparadigma’s mogelijk te maken, door kosteneffectieve verbindingen tussen bedrijven en directe cloudconnectiviteit. Implementeer competitieve, inter-colocatie-toegang voor het reduceren van WAN-kosten en latency, het verbeteren van beschikbaarheid en het leveren van nieuwe regionale toegangspunten regionaal of wereldwijd. U kunt de combinatie van intra- en inter-colocatie-netwerken gebruiken om dezelfde voordelen te behalen voor wat betreft prestaties en efficiëntie als cloud service providers.
  4. Pas traffic management toe langs overbodige connecties voor load balancing van traffic over uw netwerk voor meer prestaties, een hogere beschikbaarheid en snellere routing convergentie in het geval van netwerkfalen.
  5. Verklein het risico van cyberdreigingen en datalekken door het beperken van het blootgestelde netwerk tot de laatste mijl. En pas  veiligheidscontroles toe bij de edge, ter plaatse bij uw ICT- en netwerkinfrastructuur. Dit breidt uw veiligheidsbereik uit naar waar deze het meest nodig is.

Het ontwerppatroon voor netwerkverkeer aan de edge

Localize Blog Graph Image

Door het toepassen van een gelokaliseerde en geoptimaliseerde strategie beperkt u latency gerelateerd aan interconnectiviteit bij de edge van 20 milliseconden (meer dan 20 hops) naar 1 milliseconde (meer dan 1 hop). Maar ook verlaagt u de kosten voor interconnectiviteit over grote afstanden van 100 dollar per Mbps tot minder dan 10 dollar per Mbps.

Use case

Een use case waarin het lokaliseren en optimaliseren van traffic bewezen succesvol is, is met PaaS- en SaaS-providers en hun zakelijke klanten. In een traditionele PaaS- of SaaS-propositie gebruiken bedrijven de dienstverlening via het internet, zonder speciale aandacht voor het aantal hops of latency tussen henzelf en de PaaS/SaaS service provider. Om de QoE van de klant te verbeteren, beseffen service providers hoe belangrijke de digital edge is. In plaats van het plaatsen van apparatuur op één plek, bieden zij hun netwerk- en routing-services aan in meerdere geografische regio’s die net zo benaderbaar zijn als de andere features die PaaS- en SaaS-platforms zo aantrekkelijk maken. Dit betekent dat het netwerk een integraal onderdeel wordt van het PaaS- en SaaS-aanbod, met service providers die premium routing en private connectiviteit aanbieden als onderdeel van deze diensten.

Een voorbeeld: een snel groeiend bedrijf in de gezondheidszorg had een grote behoefte aan een snelle, hoogwaardige en kostenefficiënte manier om netwerkconnectiviteit mogelijk te maken tussen network service providers (NSP’s) en cloud service providers (CPS’s) voor overnameactiviteiten. Door gebruik te maken van een Interconnection Oriented Architecture™ (IOA™)-strategie op Platform Equinix™ kon het bedrijf werken met lokale verbindingen met de NSP’s en CSP’s via de Equinix Performance Hub- en Cloud Exchange-oplossingen en daardoor kosten aanzienlijk verminderen. Ook was het mogelijk om de tijdslijnen voor het integreren van nieuwe acquisities te realiseren door traffic tussen twee nieuwe bedrijven te optimaliseren. Dit verbeterde de QoE van gebruikers van applicaties. Het connectiviteitsmodel is nu toepasbaar op verschillende locaties met een grote nationale en wereldwijde impact.

Leer meer over het lokaliseren en optimaliseren van uw netwerk bij de digital edge, door het lezen van het ”IOA Playbook”.

Mogelijk bent u geïnteresseerd in het volgende blog: Netwerken aan de Edge.

Avatar photo
Olu Rowaiye Sr. Manager, Segment Marketing
Subscribe to the Equinix Blog