Profiteer van de opkomst van edge-gebaseerde Collaborative Communities

Don Wiggins

“Ontdek waarom interconnectie de sleutel is tot succes”

Het is geen geheim dat digitale transformatie de corporate status quo opschudt. Met het volwassen worden van het alomtegenwoordige cloud computing, gekoppeld aan een steeds grotere beschikbaarheid van bronnen voor real-time informatie, hebben verschillende sectoren de manier waarop zij zakendoen volledig opnieuw uitgevonden. Voorraadbeheer, dynamische ketens, monitoring van ziekten, geautomatiseerde industriële sensoren, flitshandel op financiële markten, talloze andere voorbeelden van collaborative digitale uitwisselingen zorgen voor een steeds grotere need for speed.

De grote uitdaging in al deze toepassingen is de productie, het delen en consumeren van real-time informatie. Data, ooit bewaard in een datacenter in de kelder van het hoofdkantoor en bedoeld voor intern gebruik, wordt nu ingezet als een soort betaalmiddel in de digitale economie. Een consument die op een smartphone zijn banksaldo checkt, het weerbericht bekijkt of een e-mail opent staat er niet bij stil waar die informatie vandaan is gehaald, om deze informatie direct te kunnen bieden met een zeer hoge graad van accuraatheid. Zonder dat de gebruiker er weet van heeft, gaat het hier om samengestelde informatie die afkomstig is van meerdere partijen in de digitale economie die verantwoordelijk zijn voor hosting, transport, advertenties, analytics en weergave van de informatie die nu binnen handbereik is.

De opkomst van collaborative communities

Om deze bijna directe uitwisseling van informatie mogelijk te maken, is een nieuw samenwerkingsmodel nodig. Zogenaamde collaborative communities maken gebruik van nabijheid om aan de eisen van de digitale economie tegemoet te komen – en deze zelfs te overstijgen. Door de geïsoleerde datacenters van het verleden los te laten, beseffen bedrijven dat zij relaties kunnen opbouwen en groeikansen vergroten door in de buurt te zijn van partners, serviceproviders, applicaties, data en netwerken.

Deze real-time uitwisseling van informatie gebeurt niet, zoals men weleens denkt, op een virtueel kruispunt in cyberspace. In werkelijkheid vindt het plaats in de fysieke omgeving van de meer dan 175 Equinix International Business Exchange™ (IBX®)-faciliteiten die strategisch zijn gepositioneerd op verschillende plekken in de wereld. Hier bevinden ecosystemen van businesspartners zichvlakbij elkaar, op dezelfde datavloer. Bij Equinix kunnen bedrijven gebruikmaken van een Internet Oriented Architecture™ (IOA™)-strategie op Platform Equinix™. Een IOA is een bewezen en steeds opnieuw toepasbaar framework voor ICT-architecturen die mensen, locaties, clouds en data direct en veilig verbindt. Dit stelt bedrijven en service providers van nu in staat hun ICT-architecturen opnieuw vorm te geven, van vast in silo’s naar geïntegreerd en dynamisch.

Een van de eerste praktische voorbeelden hiervan komt uit de jaren vlak na 2000, toen financial trading partners op verschillende financiële knooppunten voor hun communicatie vooral afhankelijk waren van hun internetverbindingen. Dit was geen ideaal uitwisselingsmedium voor de real-time communicatiesnelheden die deze zeer gespecialiseerde sector nodig heeft. Om de verhande datavolumes te versnellen kozen veel van deze trading partners, vaak van elkaar gescheiden door afstanden van honderden of zelfs duizenden kilometers, voor co-locatie van hun applicaties bij Equinix. Hier was het mogelijk directe verbindingen met hoge snelheden en lage latency tot stand te brengen  tussen partijen, die zich vaak op slechts enkele meters van elkaar bevonden. Het resultaat was de geboorte van een universeel geaccepteerd handelsplatform voor high-frequency trading. Een blijk van het succes is dat de snelheid van connectiviteit tussen financiële dienstverleners nu wordt gemeten in slechts enkele microseconden, mogelijk gemaakt door de efficiëntie, prestatieverbeteringen en toegenomen capaciteit van dit proximale, edge-gebaseerde ecosysteem voor digitale handel.

Digitale keuze regeert

Terwijl snelheid een bepalende factor blijft in de digitale economie, is keuze tussen digitale partners en technologieën even belangrijk. Wij erkennen dit al heel lang, aangezien Equinix werd opgericht met als uitgangspunt het principe van carrier-neutraliteit. Wij leveren een gelijk speelveld voor duizenden serviceproviders die een groeiende populatie van edge-gebaseerde klanten bedienen – allemaal klanten die op zoek zijn naar nabije toegang tot een veelheid aan netwerk-, cloud- en managed serviceproviders, evenals businesspartners.

Proximale interconnectie als bindmiddelDoor  neutraal te zijn in het aanbod van leveranciers en serviceproviders hebben onze wereldwijde klanten automatisch een  concurrerende en innovatieve digitale business exchange tot hun beschikking, met tal van horizontale en verticale sectorpartners. Proximale interconnectie is ons doel voor iedereen die hier zaken doet. Het Gartner-rapport “Colocation-Based Interconnection Will Serve as the ‘Glue’ for Advanced Digital Business Applications” stelt het volgende:

“Digitale business wordt mogelijk gemaakt en versterkt door hogesnelheids-, low-latency-communicatie tussen bedrijfs-assets, resources in de cloud en een ecosysteem van serviceproviders en partners. Architecten en ICT-leiders moeten de interconnectiviteit van het carrier-neutrale datacenter overwegen om te integreren als een digital business enabler.”

Als beheerders van een wereldwijd kruispunt tussen kopers en verkopers van digitale diensten hebben we onszelf gedifferentieerd door de toepassing van opkomende technologieën (bijvoorbeeld API-integraties, software-defined netwerken en dynamische orkestratie van services) en tal van andere innovaties. Wij zetten deze technologieën in om Platform Equinix doorlopend te kunnen blijven verbeteren.

Wij extraheren, distilleren en publiceren de best practices van onze enterprise- en serviceproviderklanten voor het ontwerp van regionaal gedistribueerde, edge-gebaseerde implementaties van netwerken, security, data en applicaties. Dit maakt optimale prestaties en een optimale gebruikservaring mogelijk.

Deze best practices en ontwerppatronen voor implementaties zijn te vinden in het IOA Playbook. Hier ontdekt u hoe u de digitale transformatie van uw bedrijf mogelijk maakt door gebruik te maken van proximale interconnecties met edge-gebaseerde collaborative communities.

Don Wiggins
Don Wiggins Senior Global Solutions Architect at Equinix