Netwerken aan de Edge: versimpel uw topologie en vergroot prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid

Netwerken aan de Edge: versimpel uw topologie en vergroot prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid

Digitale transformatie gaat niet alleen maar over het digitaliseren van analoge processen. Het gaat om wereldwijd collaborative werken en om customer engagement via mobiele en sociale kanalen. Dit vereist een shift in uw IT-architectuur: van legacy in silo’s naar een geïntegreerde en dynamische inrichting. Een beweging naar  interconnectie van vele, over de hele wereld verspreide applicaties en cloud services samen met het gebruik van API’s, digitale betalingen en smart contracts. In toenemende mate gaat het ook om het omgaan met de enorme databehoefte van IoT en real-time big data analytics, dit alles terwijl  u een snelle en veilige eindgebruikerservaring biedt.

Dit is geen denkbeeldig scenario. Veel van de organisaties die geen werk hebben gemaakt van digitale transformatie hebben hun business zien krimpen of zelfs zien falen. Volgens Pierre Nanterme, CEO van Accenture, is ‘digital’ de voornaamste reden dat de helft van de bedrijven in de Fortune 500 is verdwenen sinds het jaar 2000.

De eisen die digitale transformatie stelt aan traditionele netwerkinfrastructuren lijken hoog, maar zijn niet onmogelijk te realiseren. Niet alleen betekent transformeren een grotere behoefte aan (zeer dure) bandbreedte, ook is het nodig het latency-probleem op te lossen door het inkorten van de fysieke afstand tussen wereldwijde applicaties, data, clouds en mensen. We praten hier niet alleen over latency tussen uzelf en uw klanten, maar ook over latency tussen alle verspreide digitale systemen en noodzakelijke interconnecties om digitale producten te creëren en leveren. U kunt  zoveel bandbreedte inkopen als u zich kunt veroorloven, maar geen enkele hoeveelheid bandbreedte lost het natuurkundige probleem van latency op.

Digital edge vraagt om nieuwe architectuuren versimpelde topologie

De oplossing voor deze complexe puzzel is het opnieuw ontwerpen van een ‘digital edge’ en het versimpelen van uw netwerktopologie door de inzet van een Interconnection Oriented Architecture™ (IOA™). Een IOA-strategie is een bewezen en steeds opnieuw toepasbaar raamwerk voor IT-architecturen die mensen, locaties, clouds en data direct en veilig verbindt. Het wordt gebruikt door meer dan 8.500 bedrijven en het stelt moderne bedrijven en serviceproviders in staat om  hun IT-infrastructuren die vastzitten in silo’s geïntegreerd en dynamisch te maken.

Plaats digital edge nodes

Om uw IOA-strategie te versnellen, bieden wij een ‘Network Blueprint’. Deze handleiding legt alle stappen uit die u kunt zetten om problemen op het gebied van latency, bandbreedte en security op te lossen door de inzet van een meer gedistribueerde netwerkinfrastructuur op de digital edge van uw bedrijf. Dit is waar populatiecentra (klanten, werknemers, partners) en digitale ecosystemen (clouds, mobiele en sociale netwerken, B2B partners) samenkomen.

De handleiding laat zien hoe u uw netwerkarchitectuur opnieuw inricht en hoe u digitale functies verplaatst van een gecentraliseerd bedrijfsnetwerk naar gedistribueerde ‘edge nodes’ op strategische plekken. Dit verhoogt de performance, betrouwbaarheid, schaalbaarheid en security van uw netwerk. Elke edge node bevindt zich op een geografisch gezien strategische plaats, dichtbij klanten en veelgebruikte ecosystemen met daarin de systemen van partners, clouddiensten en peering points van netwerkleveranciers.

Diagram voor uw netwerkontwerp

graph

U kunt uw digital edge nodes op maat maken voor de verschillende soorten netwerken en traffic die gelokaliseerd, geoptimaliseerd en gesegmenteerd moeten worden. In het meest waarschijnlijke geval plaatst u edge nodes in grote metropoolregio’s, met een hoge verkeers- en datadichtheid en waar aanwezigheid een strategisch voordeel betekent. U kunt hier uw systemen cross-connecteren met partners, cloudservices en netwerkleveranciers via directe, nabije en snelle verbindingen. En uiteindelijk kunt u zelfs alle edge nodes interconnecteren via geoptimaliseerde WAN-verbindingen.

Goed ontwikkelde ecosystemen van partners, clouds en netwerkleveranciers bieden niet alleen snelle cross-connects; zij verlagen de kosten voor interconnectiviteit, vergeleken met dure, MPLS-verbindingen over grote afstanden of het publieke internet. Meer keuze tussen cloud- en netwerkleveranciers leidt daarnaast onvermijdelijk tot lagere netwerkkosten, alsmede tot een dramatische verlaging van latency, vaak zelfs met 80 procent of meer.

De IOA Network Blueprint biedt een uitgebreide LAN/WAN-strategie die deze twee netwerktypen samenbrengt, en voorziet in de designprincipes en topologieën om tot een oplossing te komen, inclusief:

  • lokaliseren en optimaliseren van traffic
  • segmenteren van verkeersstromen
  • inzet van multi-cloudconnectiviteit
  • omleiden van internetverkeer bij de edge
  • verbinden met businesspartners en digitale ecosystemen van klanten

Aggregeren van connectiviteit bij een edge node en het veilig cross-connecteren van gesegmenteerde verkeersstromen kan grote voordelen hebben als het gaat om duurzame kostenreductie, verbeterde performance en toegenomen veiligheid.

De komende tijd zullen wij meer blogs plaatsen in deze serie over edge-netwerken. In de tussentijd kunt u het IOA Playbook raadplegen om uw reis naar de digital edge te plannen.

Wanneer u klaar bent om te beginnen met uw ontwerp voor de digital edge, neem dan contact op met een Equinix Global Solutions Architect.