Een nieuw datacenter in Amsterdam: een nieuwe weg naar de digital edge

Michiel Eielts
Een nieuw datacenter in Amsterdam: een nieuwe weg naar de digital edge

“De torenhoge nieuwe Amsterdamse locatie biedt een snelle en veilige route naar de digital edge”

Equinix is nog maar enkele weken verwijderd van de opening van een torenhoog, met alluminium bekleed datacenter op Science Park Amsterdam, een wereldwijde interconnectie-hub die via hogesnelheidskabels slechts enkele milliseconden is verwijderd van de meest grote Europese markten. Maar een andere sleutelbestemming voor klanten in Equinix’ nieuwe AM4-faciliteit is de digital edge.

De digital edge is waar vandaag de dag zaken wordt gedaan. Hier komen commercie, populatiecentra en digitale ecosystemen samen. Hier moet het netwerk van een bedrijf de mensen, locaties, clouds en data verbinden die digitale business mogelijk maken.

Ons nieuwe datacenter in Amsterdam is onderdeel van Equinix’ inspanningen om onze klanten succesvol te laten zijn aan die digital edge. Onze wereldwijde platform voor colocatie en interconnectie, Platform Equinix™, omvat nu al meer dan 175 datacenters in 44 markten op vijf continenten. Op het moment dat AM4 haar deuren opent op 5 juli aanstaande, worden de mogelijkheden van onze klanten aan de digital edge flink vergroot om digitaal succesvol te zijn. Niet alleen in Amsterdam, maar ook internationaal, wereldwijd.

Meer ruimte voor interconnectie

Nederland staat te boek als land met de op drie na meest geavanceerde digitale economie in Europa, volgens de Digital Economy & Society Index van de Europese Commissie. Dit maakt van Amsterdam een topbestemming voor internationale bedrijven. Met de opening van AM4 hebben wij nog meer ruimte voor hen.

In AM4 is $190 miljoen geïnvesteerd. De  twaalf verdiepingen tellende toren van meer dan zeventig meter hoog gaat in de eerste fase die gereed komt, ruimte bieden  aan meer dan 1500 racks. Na volledige afronding van de inrichting komt er nog eens ruimte voor 4200 serverkasten bij.

Volg de totstandkoming van de toren in deze video.

Het nieuwe gebouw zal naast AM3 onze tweede locatie worden op Amsterdam Science Park, een belangrijke low-latency toegangspoort tot Europa. Bedrijven kunnen vanaf hier tachtig procent van Europa bereiken binnen vijftig milliseconden. Klanten in AM4 zullen ook toegang krijgen tot de meer dan zevenhonderd bedrijven, meer dan 150 netwerken en leidende cloudserviceproviders in onze andere Amsterdamse datacenters, evenals tot de internet exchanges AMS-IX en NL-IX.

Met andere woorden, AM4 kent vele mogelijkheden voor interconnectie. Dit is niet zomaar iets wat klanten van ons verwachten: het is een absolute noodzakelijkheid voor hen om concurrerend te kunnen blijven in hun dienstverlening.

Digitale disruptie aan de digital edge

De wereldwijde transformatie naar digitale business heeft dataverkeer tot nu toe ongekende niveaus gebracht. Dit dwingt bedrijven om hun IT-architecturen opnieuw te definiëren en vorm te geven. Het traditionele model, waarin data over grote afstanden heen en weer reist tussen verspreide gebruikers en een gecentraliseerd datacenter, voldoet niet meer wanneer alles afhangt van snelle en veilige verkeersstromen. Afstand vergroot latency, daar is niet aan te ontkomen. En latency is funest wanneer gebruikers en medewerkers on-demand betrouwbare connectiviteit zoeken op elk device en op iedere locatie. Ook maakt latency instant collaboration tussen ecosystemen onmogelijk, terwijl dit juist noodzakelijk is voor de dienstverlening van bedrijven en de user experience van hun eindgebruikers. Hier creeëren bedrijven uiteindelijk hun waarde. Bedrijven kunnen het latency-probleem echter oplossen door zich te richten op de digital edge van hun business.

De enige manier om de laagst mogelijke latency te bereiken is door gebruik te maken van de kortste, meest directe mogelijkheid tot interconnectie tussen uw gebruikers en uw digitale diensten. Voor bedrijven van nu gebeurt dit aan de digital edge, waar al hun gebruikers, applicaties en diensten resideren.

Een Interconnection Oriented Architecture™ (IOA™)-strategie is een bewezen en telkens opnieuw toepasbaar framework dat u helpt uw IT bij de digital edge te plaatsen. Een IOA schrijft nabije, veilige en directe interconnectie voor op strategische geografische locaties, waardoor uw digitale business kan groeien. Lees IOA playbook en ontdekt hoe u deze strategie toepast. Bedenk daarbij dat een IOA-benadering niet mogelijk is zonder een variëteit aan fysieke datacenterlocaties in internationale topmarkten waar bedrijven hun IT-infrastructuren hebben. Dit is waarom Equinix al sinds het allereerste begin gericht is op het uitbreiden van opties voor colocatie wereldwijd.

AM4geeft dit bedrijven straks toegang tot een dynamische hub voor interconnectie, Platform Equinix. Wereldwijd geeft Platform Equinix toegang tot een veelheid aan florerende digitale ecosystemen en klanten. AM4 versterkt hiermee een groeiende markt in Amsterdam die nu al uit zeven datacenters bestaat.

Lees meer over onze datacenters in Amsterdam.

Avatar photo
Michiel Eielts Managing Director
Subscribe to the Equinix Blog