8 IT-voorspellingen voor 2018

Kaladhar Voruganti
8 IT-voorspellingen voor 2018

Alle technologiebedrijven houden nieuwe ontwikkelingen in de gaten, maar als interconnectie-kruispunt tussen netwerkleveranciers, cloudproviders en de enterprise-wereld, heeft Equinix een uniek perspectief op IT-trends en waar deze naartoe gaan. Elke dag richten wij ons op de vraag waar en hoe onze meer dan 9.500 klanten toegang nodig hebben tot onze interconnectie- en datacenteroplossingen en diensten waarmee zij hun business kunnen laten groeien. Dit geeft ons inzichten in de sector en biedt ons houvast bij het vaststellen van onze jaarlijkse voorspellingen. Dit is wat wij in 2018 zien gebeuren:

2018 voorspelling #1: Private blockchain-netwerken krijgen voet aan de grond

De publieke blockchain van cryptovaluta is heel anders dan de private blockchain die de interesse wekt van steeds meer bedrijven in 2018. Het belangrijkste verschil is dat private blockchain-netwerken ‘permissioned’ zijn in plaats van open. Hierdoor hebben private blockchain-netwerken een veiliger digital identity management en is er sprake van meer vertrouwen, waardoor grotere transacties mogelijk worden. Gartner stelt het als volgt: “Van de twee soorten blockchain – permissionless-public ledgers en permissioned-public ledgers – moeten bedrijven kijken naar de tweede optie. Permissioned-public ledgers hebben toegangscontroles die gestuurd worden door regels, maar geven nog steeds de mogelijkheid voor een community. Voor commerciële transacties kunnen bedrijven gebruikmaken van permissionless-public ledgers zoals bitcoin, welke onbekende of niet-vertrouwde gebruikers toegang verschaft tot de ledger.”[1]

Organisaties die blockchain-netwerken leveren voor verschillende business verticals zullen blockchain ledger nodes willen hosten op verschillende geografisch verspreide locaties, om zo een lage latency te verzekeren. Daar komt nog bij dat bedrijven in sommige private blockchain-netwerken tegelijkertijd op de hoogte zullen moeten zijn van tijdsgevoelige blockchain-transacties. Equinix maakt dit mogelijk door bedrijven samen te brengen binnen opkomende blockchain-ecosystemen. Ons global platform ondersteunt verspreide, veilige blockchain-netwerken wereldwijd. Tot slot zullen bedrijven op ieder moment betrokken zijn bij meerdere blockchain-netwerken (bijvoorbeeld voor supply chain, of finance) en zij zullen willen dat hun bedrijfssystemen vlak bij deze verschillende blockchain network nodes staan.  De hoge network & cloud provider density bij Equinix is aantrekkelijk voor zowel de blockchain network providers als bedrijven om hier een synergetisch blochain-ecosysteem te creëren.

2018 voorspelling #2: AI-applicaties worden mainstream

De technologie voor Artificial Intelligence (AI) bestaat al zes decennia, maar wordt pas nu mainstream. Waarom? Met de opkomst van big data, AI-geoptimaliseerde processortechnologie en algoritmen voor deep-learning  is AI gezichtsbepalend voor zaken als smart homes, fabrieken en auto’s, die een breed publiek aanspreken. In september 2017 voorspelde IDC dat de wereldwijde omzet uit cognitieve en AI-systemen in 2017 uit zou komen op 12 miljard dollar.[2] En in 2018 zien we deze zelfs nog meer mainstream worden.

AI-systemen moeten data interpreteren en samenbrengen uit verschillende bronnen.  Om aan eisen voor real-time functionaliteiten te voldoen, moeten zij verspreid zijn. Het bouwen van modellen gebeurt in clouds en de distributie van de toepassingen op edge-locaties. Overheden zullen er steeds meer op gaan letten dat AI-toepassingen voldoen aan wetten op het gebied van veiligheid en data residency.  De wereldwijde aanwezigheid van Equinix  maakt deze verspreide core-edge distributies mogelijk en maakt het ook gemakkelijker om data binnen regionale grenzen te houden. Wij zijn goed ingericht om ecosystemen te creëren met daarin verschillende soorten data brokers welke relevant zijn voor AI providers .

2018 voorspelling #3: IoT-apps verschuiven rekenkracht naar de digital edge

Volgens Gartner, Inc. zijn in 2017 8,4 miljard connected ‘things’ in gebruik, wereldwijd. Dit is een stijging van 31 procent ten opzichte van 2016. Het aantal zal oplopen naar 20.4 miljard in 2020.[3] Met een sterke toename van het aantal devices in 2018, zal de behoefte aan rekenkracht steeds meer verschuiven naar de digital edge.

Het behouden van een lage latency is een van de voornaamste drijfveren van bedrijven om datahoeveelheden afkomstig van IoT-devices te verplaatsen naar cloud processing en analytics bij de edge. Het plaatsen van Interconnectie bij de edge bespaart ook op netwerkkosten, door het uitfilteren van nutteloze IoT-data dichtbij de bron. Dit maakt snellere toegang tot waardevolle inzichten mogelijk door IoT-innovaties zoals smart hospitals.  En in steeds meer regio’s moet data bij de edge verwerkt worden om te voldoen aan eisen op het gebied op data residency.

Met bijna 190 datacenters wereldwijd, kan Equinix de gedistribueerde IT-architectuur ondersteunen die bedrijven nodig hebben. Dit door te acteren als Interconnectie-knooppunt dat alle benodigde cloudgebaseerde en draadloze rekentaken samenbrengt.

2018 voorspelling #4: een nieuwe architectuur voor onderzeese kabelsystemen

Kabels op de bodem van de zee zijn een sleutelcomponent van het internet. Bijna al het wereldwijde dataverkeer gaat via deze systemen en investeringen in nieuwe kabels nemen toe als gevolg van de grote voorspelde groei van dat verkeer. Volgens TeleGeography liggen  de kosten hiervan in 2018 voor het derde jaar op rij boven de 2 miljard dollar , terwijl deze in de periode 2012-2015 niet boven de 1 miljard dollar uitkwamen.[4] Door deze bouwactiviteiten zien we een nieuwe architectuur ontstaan met voordelen op het gebied van kosten, flexibiliteit en interconnectie.

Door nieuwe ontwikkelingen in lasertechnologie kunnen onderzeese kabels de landingsstations op het strand vermijden en direct ‘landen’ in retail multi-tenant datacenters zoals die van Equinix. Dit betekent dat  klanten die hier gebruik van maken, directe, low-latency toegang verkrijgen tot de verschillende ecosystemen in onze datacenters. Dit vergroot de aantrekkelijkheid van onderzeese kabelsystemen voor potentiële klanten.

2018 voorspelling #5: SDN/NFV transformeert wide area networks (WAN’s)

De algehele acceptatie door bedrijven van software-defined networking (SDN) en network function virtualization (NFV) is een kwestie van tijd. Het verandert hoe grote organisaties hun wide area networks (WAN’s) vormgeven om de toegang tot hun clouddiensten te verbeteren. Deze ontwikkeling zal aan kracht winnen in 2018.

Bedrijven kunnen het zich niet langer veroorloven om verkeer, via dure MPLS-netwerken, vanuit regiokantoren naar een gecentraliseerde locatie te leiden, voor veiligheidsmaatregelen op fysieke netwerkapparatuur alvorens data naar de cloud te versturen. In plaats daarvan versturen zij hun data naar regionale hubs zoals Equinix datacenters, via kostenefficiënte SD-WAN technologie. Hierbij passen zij hun veiligheidsmaatregelen toe op virtuele netwerken en met security-toepassingen die gebruikmaken van NFV-technologieën.

Een recent rapport over de wereldwijde SDN-markt voor datacenters van IDC merkt op dat deze tussen 2016 en 2017 jaarlijks 25,4 procent zal groeien, richting een totaalwaarde van 13,8 miljard dollar.[5] De SDN-markt groeit snel en Equinix is voorbereid om deze fundamentele verandering mogelijk te blijven maken.

2018 voorspelling #6: Bedrijven zoeken naar een wereldwijd datacenterplatform vanwege wet- en regelgeving

Verschillende nieuwe regels op het gebied van datasoevereiniteit, privacy en security treden in 2018 in werking. Allemaal hebben ze grote gevolgen voor bedrijven:

  • De General Data Protection Regulation (GDPR) beperkt datatransfers in de EU tot bedrijven die GDPR-compliant zijn. Dit kan gevolgen hebben voor transfers tussen EU-bedrijven en belangrijke internationale businesspartners.
  • Rapportages voor de Consolidated Audit Trail (CAT) in de Verenigde Staten vereisen dat bedrijven al hun transacties van effecten loggen en de precisie van hun timing daarbij tot op de nanoseconde moeten verzekeren.
  • De Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) in Europa brengt nieuwe rapportage-eisen en audits voor investeringsmaatschappijen.

Door het  van kracht worden van de GDPR en andere wetten op het gebied van datasoevereiniteit overal ter wereld moeten organisaties datacenters hebben in verschillende regio’s, om in staat te zijn data lokaal op te slaan. CAT en MiFID II verplichten organisaties bovendien om financiële transacties zeer precies vast te leggen. Dit maakt het voor organisaties noodzakelijk om een perfect gesynchroniseerd tijdssysteem te hebben, verspreid over verschillende datacenters. De wereldwijde aanwezigheid van Equinix-datacenters is een antwoord op eisen voor data residency en zorgt voor consistente tijdsdiensten op alle locaties.

2018 voorspelling #7: Hybride IT-platform belangrijk voor bedrijven vanwege multicloud-trend

Volgens Gartner is een multicloud-strategie de standaardstrategie voor 70% van de bedrijven in 2019, een forse toename ten opzichte van de 10% op dit moment.[6] Respondenten in een IDC-onderzoek twee jaar geleden gaven zelfs een nog hoger percentage – en een vroeger tijdstip; in dit onderzoek gaf 86% aan een multicloud-strategie nodig te hebben in 2017, om zo toekomstige businessdoelstellingen te kunnen behalen.[7] Nu multicloud normaler wordt, zien we een toenemend aantal bedrijven dat het management hiervan onder controle moet brengen bij een hybride IT-platform.

Bedrijven verspreiden hun applicaties over verschillende clouds en kiezen daarbij telkens de beste cloud voor een specifiek doel. Daarbovenop zijn bedrijven ook nog eens steeds afhankelijker van extra clouds om hun continuïteit te kunnen verzekeren en voor maatregelen op het gebied van disaster recovery. Dit vereist een multicloud-strategie die toegepast kan worden op een hybride IT-infrastructuur (on-premise en cloud). Met meer dan 2.750 cloud- en IT service providers verspreid over het wereldwijde  platform voor Interconnectie en datacenters, is Equinix de plek om een hoogwaardig, betrouwbaar en veilig hybrid IT-platform met snelle toegang tot de cloud te ontwikkelen.

2018 voorspelling #8: Platformstrategieën voor digitale transformatie (DX) krijgen steeds meer vorm

IDC beschrijft een platform voor digitale transformatie (DX) als “het mogelijk maken van de snelle creatie van naar buiten gerichte digitale producten, diensten en ervaringen en tegelijkertijd het moderniseren van de ‘intelligent core’ omgeving”. Het onderzoeksbureau voorspelt ook dat tegen 2020 zestig procent van alle bedrijven een organisatiebrede DX-platformstrategie hanteert.[8]

Om de verschuiving te versnellen, investeren aanbieders van DX-platformen in 2018 meer in open application programming interfaces (API’s) en op klanten en partners gerichte ontwikkelingsportalen. Een naar buiten gericht, API-enabled DX-platform versnelt de ontwikkeling en integratie van digitale diensten en opent de deur naar meer intelligente tools voor IT-automation en orchestration. Het stimuleert daarnaast innovatie en maakt een kortere time-to-market mogelijk voor nieuwe oplossingen. Op DX-platformen kunnen bedrijven samenwerken binnen ecosystemen die bestaan uit intergeconnecteerde klanten, service providers en businesspartners.

Doordat bedrijven diensten beschikbaar maken via een API-gedreven DX-platform, zullen velen daarvoor SLA’s op het gebied van prestaties, beschikbaarheid en veiligheid moeten laten varen. Met Equinix’ wereldwijde aanwezigheid met datacenters, een hoge mate van connectiviteit met netwerkleveranciers en clouds én een API-gedreven platform voor SmartView en Equinix Cloud Exchange kunnen bedrijven en providers hun SLA’s voor DX-platformen behalen.

Lees meer over toegang tot de interconnectie die u nodig heeft om te slagen met uw digitale business, wat de toekomst ook brengt. Lees de Interconnection Strategy Guide.

 

[1] “Top Trends in the Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies, 2017,” Gartner, Smarter with Gartner, 2017.

[2] “IDC Spending Guide Forecasts Worldwide Spending on Cognitive and Artificial Intelligence Systems to Reach $57.6 Billion in 2021,” September 2017.

[3]Gartner Press Release, Gartner Says 8.4 Billion Connected “Things” Will Be in Use in 2017, Up 31 Percent From 2016, February 7, 2017.

[4]“Supply and demand,” Global Bandwidth Research Service, TeleGeography, 2017.

[5] “Datacenter SDN Moves Into the Early Mainstream, Growth Moderates Through 2021,” IDC, December 2016, Doc #US41313916

[6] “The Future of the Data Center in the Cloud Era,” Gartner, June 2015, Refreshed Sept. 2016

[7] “Why are enterprises connecting to multicloud services?” IDC, April 2015, Doc #255512

[8] “IDC Futurescape: Worldwide IT Industry 2018 Predictions,” October 2017, Doc #US43171317.

Avatar photo
Kaladhar Voruganti Senior Business Technologist
Subscribe to the Equinix Blog