Näin maailman reunasta tulee verkkojen hubi
Kirjoittaja: Sami Holopainen
Verkon reunasta on nyt muotia puhua. Tämä sopii meille suomalaisille, olemmehan asiantuntijoita maailman laidalla elämisestä. Kreikkalainen tutkimusmatkailija Pytheas kiteytti hyvin tunnelman puhuessaan pohjoisista alueista Ultima Thulena – vapaasti käännettynähän se tarkoittaa ”tätä pohjoisemmaksi et enää pääse”.
Sillä on etunsa, että elää vähän sivussa muusta maailmasta. Meillä on vakaa yhteiskunta ja kallioperä. Ei huolta mellakoista tai luonnonmullistuksista. Kehnon säänkin kanssa oppii tulemaan toimeen.
Pytheaan mielestä olimme kaukana kaikesta, mutta nykyaikainen tietoliikenne on muuttanut tilanteen perinpohjaisesti. Ennen kaikki tiet veivät Roomaan, mutta internetaikakaudella Helsinki voi olla aivan yhtä keskeinen sijainti kuin maailman metropolit.
Kun data kulkee lähes valon nopeudella, kaapelit ovat ottaneet teiden paikan tärkeimpinä kauppareitteinä. Ja Suomi on mainio välietappi Euroopan ja Aasian välissä.
Hyvä esimerkki tästä on C-Lion1-merikaapeli, joka yhdistää Saksan Rostockin ja Helsingin. Huippunopeat pienen latenssin yhteydet tekevät Suomesta keskeisen hubin Keski-Euroopan sekä Venäjän ja Aasian valtavien markkinoiden välille.
Arvioiden mukaan 80 prosenttia kaikesta internetliikenteestä Länsi-Euroopan ja Venäjän välillä kulkee Suomen kautta. Eipä hullumpi saavutus! Pienilläkin mailla voi nykymaailmassa olla suuri strateginen merkitys.
Silkkitie vuosimallia 2020
Saksan merikaapeli on vasta alkua. Suomessa on juuri käynnistetty Arctic Connect -hanke, joka tutkailee mahdollisuutta rakentaa datayhteys Koillisväylän kautta. Arktisia merialueita pitkin kulkeva kaapeli yhdistäisi Pohjois-Euroopan ja Aasian ennennäkemättömän nopeasti.
Tätä yhteyttä kutsutaan osuvasti Pohjoinen Silkkitie -lempinimellä. Osuvaa on myös, että ensimmäistä Koillisväylän päästä päähän 1800-luvun lopussa purjehtinutta retkikuntaa johti suomalainen A.E. Nordenskiöld.
Alkuperäinen Silkkitie avasi uusia reittejä liiketoiminnalle ja yhteyksiä kansakuntien välille. Pohjoinen silkkitie avaisi toteutuessaan uuden väylän digitalisaatiolle, viestinnälle ja kulttuurille.
Voiko olla kahdessa paikassa yhtä aikaa?
Optiset kaapelit ovat erittäin nopeita, esimerkiksi C-Lion1:n latenssi on alle 20 millisekuntia. Silti fysiikan lakeihin kuuluu, että latenssi kasvaa aina etäisyyden kasvaessa. Equinixilla on kuitenkin tähän ainutlaatuinen ratkaisu: Equinix Cloud Exchange Fabric (ECX), joka käytännössä häivyttää viipeen aiheuttamat haitat kokonaan, jolloin etäisyydet menettävät merkityksensä.
ECX Fabric yhdistä sekä virtuaalisesti että fyysisesti Equinixin datakeskukset eri puolilla maailmaa luoden näin kudelman lailla toisiinsa kiinnittyneiden huippunopeiden yhteyksien verkon. Suomalaisen pääkonttorin yhteydet esimerkiksi Singaporessa olevaan haarakonttoriin toimivat parhaimmillaan ikään kuin toimistot olisivat samassa rakennuksessa.
Entä haluatko nopeat pilviyhteydet? Voit ohittaa ruuhkaisen internetin ja hankkia oman ohituskaistan suurimpiin pilvipalveluntarjoajiin. Esimerkiksi AWS:n Frankfurtin alue on nyt saatavilla Equinixin Helsingin konesalien kautta. Hapankaalin ja bratwurstin joudut hankkimaan itse, mutta muuten homma toimii aivan kuin olisit Saksassa.
Eikä tämä ole mitään mainospuhetta, vaan tämän päivän todellisuutta Equinixin asiakkaille. Ihan kuin olisit kahdessa paikassa yhtä aikaa!
Sanotaan, että data on nykyajan öljyä. Huomenna trendi voi olla toinen, mutta yksi asia pysyy: ihmisten tarve käydä keskenään kauppaa, muodostaa yhteyksiä ja vaihtaa ajatuksia.
Meidän mielestämme paras tapa toteuttaa tätä ajatusta on hypätä mukaan maailman parhaalle yhteysalustalle, Equinixin verkottuneiden datakeskusten kudelmaan.