Digitale betalingen: omgaan met toenemend dataverkeer

Russell Poole

Het vooruitzicht van een wereldwijde economie zonder contante betalingen komt steeds dichterbij. De voorspelling is dat de wereldwijde digitale betalingen in 2020 met 10,9 procent stijgen naar 726 miljard transacties, aldus het World Payments Report 2017. Op dit moment staat Canada nummer één op de lijst van cashloze economieën, gevolgd door Zweden en het Verenigd Koninkrijk (onderzoek door Forex Bonuses). Er zijn Chinese steden in opkomst die een goed voorbeeld vormen voor de cashloze economie, waarbij digitale betalingen via mobiele apps als WeChat en Alipay voorlopers zijn van mobiele betalingstransacties. Ook Sub-Saharaans Afrika is een grote markt voor mobiele betalingen – het GSMA rapporteert dat meer dan 40 procent van de volwassenpopulatie in zeven Sub-Saharaans-Afrikaanse landen actief gebruik maakt van mobiel betalen.

De Global Interconnection Index, gepubliceerd door Equinix, voorspelt dat in 2020 de directe interconnectie met financiële dienstverleners voor digitale betalingen groeit met 38 procent onder bedrijven en 34 procent onder dienstverleners. Dit komt doordat bedrijven en dienstverleners steeds meer digitaal zakendoen. Terwijl het aantal digitale betalingen wereldwijd toeneemt, neemt de vraag naar digitale oplossingen zoals elektronische portemonnees, beveiligingssystemen en netwerk- en cloudinfrastructuren, ook toe. Welke maatregelen moeten aanbieders van digitale diensten, banken en retailers nemen om de grote hoeveelheden data te kunnen verwerken die deze digitale betalingsrevolutie met zich meebrengt? Waar liggen de potentiële uitdagingen voor deze bedrijven?

Ecosystemen creëren op de digital edge

Er moet effectief worden omgegaan met het toenemende dataverkeer, zodat de overdracht en verwerking van gegevens efficiënt kan verlopen en latency-problemen de klantervaring niet negatief beïnvloeden. Digitale dienstverleners kunnen de klantervaring verbeteren door hun datacenters dichtbij hun partners en leveranciers te hosten. Zo wordt een ecosysteem gecreëerd waarbij verschillende bedrijven direct met elkaar in verbinding staan. Op deze manier hoeven bedrijven niet langer gebruik te maken van het publieke internet en kunnen zij de snelheid van dataoverdracht verhogen. Ook wordt het zo makkelijker om een tandje bij te schakelen tijdens de piekperiodes voor digitale transacties.

Zoals de onderstaande afbeelding laat zien, biedt het global interconnection platform van Equinix deze directe en veilige fysieke en virtuele interconnectie tussen banken, retailers, consumenten en alle andere spelers binnen de digitale betalingsketen. Onze positie nabij de digital edge – daar waar de fysieke en virtuele wereld samenkomen – stelt betalingsproviders in staat om een verbinding te leggen met de consument op de plek waar die zich bevindt en om betalingen te verzorgen die zowel snel als veilig zijn.

Een goede voorbereiding is noodzakelijk

Een aanhoudende uitdaging voor retailer is het toenemende dataverkeer tijdens piekperiodes, zoals Kerstmis of tijdens grote verkoopevenementen zoals Black Friday en Cyber Monday. Als digitale betalingen op deze moment soepel verlopen, kan dit een hoogtepunt in verkopen betekenen voor een digitaal retailbedrijf.

Alibaba, het grootste internetbedrijf in China, kan dit beamen. Tijdens ‘Single’s day’, op 11 november vorig jaar, haalde het toonaangevende bedrijf in één dag 14.3 miljard dollar aan omzet. Hierdoor werd het evenement benoemd tot het één-na-grootste online shopping event in de wereld. Ook tijdens Amazon Prime Day in 2017, een eendaags shopping-evenement voor Amazon Prime-leden, passeerde de wereldwijde verkoop voor het bedrijf de 1 miljard dollar.

Als deze piekperiodes niet goed worden gemanaged, kan dit bedrijven grote problemen opleveren. Bedrijven die gebruik maken van legacy-IT-systemen worstelen met dataopstoppingen op het publieke internet. Dit kan leiden tot trage laadtijden van advertenties en websites en kan de snelheid beïnvloeden waarmee analytics-tools consumentenverzoeken verwerken. Klanten kunnen vervolgens afhaken wanneer hun ervaring wordt belemmerd door langzaam ladende webpagina’s. Ook kunnen retailers zo de kans missen om relevante advertenties te plaatsen en een potentieel nieuw publiek aan te spreken.

Digitale betalingen vereisen een samenwerking tussen mobiele netwerken, operators, financiële instituties, kaartnetwerken, retailers en anti-fraude diensten – een ongelooflijk complex proces met veel draaiende radertjes. Nu al deze verbonden componenten samenkomen, zullen digitale dienstverleners hun traditionele IT-systemen moeten herinrichten om een oplossing te vinden voor het toenemende dataverkeer en de stijgende behoefte aan samenwerking.

Ook gevestigde digitale handelsleveranciers staan oog in oog met nieuwe uitdagingen nu de domeinen van elektronisch betalen, mobiele netwerken en de cloud langzaam samensmelten. Een bedrijf kan wel stappen ondernemen om de klantervaring te verbeteren door te garanderen dat snelle, veilige betalingen de standaard zijn, ook als er veel transacties tegelijkertijd plaatsvinden.

Digitale transformatie ontwerpen

Equinix helpt digitale dienstverleners om een IT-infrastructuur te ontwerpen die bij hen past. Een voorbeeld hiervan is een klant van Equinix: FreedomPay, een digital commerce platform-leverancier die te maken kreeg met een wereldwijd toenemende vraag en groei. Het bedrijf moest om haar bedrijfscontinuïteit en infrastructuur te versterken en de IT-infrastructuur aanpassen en uitbreiden. Dit om nieuwe business te ondersteunen in onder meer het Verenigd Koningrijk en de Azië-Pacific regio (APAC). Het moest ook de opslagcapaciteit naar de cloud uitbreiden en tegelijkertijd een snelle en veiligere online ervaring leveren.

Door te kiezen voor een samenwerking met Equinix heeft Freedompay een colocatie- en interconnectieaanbieder benut die hen in de buurt van hun zakelijke partners kon positioneren, terwijl het ook een consistente lage latency-verbinding tussen cloud-, netwerk- en zakelijke services biedt. Dankzij de Equinix Performance Hub, kan Freedompay met haar partners samenwerken om een infrastructuur te creëren met een wereldwijde aanwezigheid, waardoor ze betalingen kunnen verwerken in de buurt van waar ze plaatsvinden. Dit heeft een cruciale rol gespeeld voor Freedompay in het behalen van hun oorspronkelijke uitbreidingsplannen, terwijl het tegelijkertijd een besparing van 1 miljard pond heeft opgeleverd in zowel capex- als opex-kosten.

De toekomst van digitale betalingen

Digitale dienstverleners moeten zich nu gaan voorbereiden op de toenemende vraag naar digitale betalingen en de wijdverbreide opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en data-analyses, omdat die een sleutelrol zullen spelen in het vormgeven van de toekomst van het betalingslandschap. Naarmate er meer data wordt verzameld over de bestedingspatronen van consumenten, moeten bedrijven zich ervan verzekeren dat zij de capaciteit hebben om deze data te analyseren. Zo creëren zij de mogelijkheid om nuttige inzichten te verzamelen waarmee zij hun diensten kunnen optimaliseren. Het aantal digitale betalingen zal blijven stijgen. Door nu al voorbereiding te treffen, zal er veel tijd en geld worden bespaard in de toekomst.

Russell Poole
Russell Poole Managing Director, UK & Nordics