IT-infrastructuur helpt intelligente auto de weg op

De +geïnstalleerde bandbreedtecapaciteit voor interconnectie neemt de komende jaren in de maakindustrie met maar liefst 54 procent toe. Daarom is het essentieel dat datacenters voor colocatie autofabrikanten helpen met het ontwikkelen van een op interconnectie gerichte architectuur. In een wereld die steeds meer ‘connected’ raakt, vergroot dit hun succeskansen.

Hoe ziet de auto van de toekomst eruit? Veel automobilisten zien deze graag voor zich als een soort smartphone op wielen, waarin zij films kijken, e-books lezen en verbinding maken met hun mobiele devices. De werkelijke voordelen van ‘connected cars’ gaan echter veel verder dan alleen entertainment. Alleen al in de Verenigde Staten zouden connected cars 10.000 verkeersdoden en 500.000 gewonden kunnen voorkomen. Dit kan voornamelijk doordat zij data genereren en vertalen naar waardevolle, veiligheidsverhogende inzichten. Bijvoorbeeld over andere weggebruikers en gebreken aan het voertuig, maar ook over de chauffeur zelf, zoals rijgedrag, afgelegde routes en de locatie.

De voordelen zijn er. Alleen, er zijn ook grote uitdagingen te overwinnen. Een op interconnectie gerichte strategie is essentieel om dit te kunnen doen.

Veranderingen in connectiviteit
Connected cars gebruiken grote datavolumes. Een dergelijk voertuig verstuurt per uur maar liefst 25 GB aan data naar de cloud; meer dan de opslagcapaciteit van de meeste moderne smartphones en ongeveer evenveel als 12 films in HD-kwaliteit. In totaal gebruikt een connected car ongeveer 4.000 GB aan data per dag. Om een context te schetsen van hoe veel dit is: een ‘smart’ ziekenhuis verbruikt ongeveer 3.000 GB per dag.

Logischerwijs is cybersecurity een belangrijk punt rondom connected cars. Onlangs vonden hackers toegang tot de Uconnect-software van Fiat Chrysler Automobiles, waardoor zij op afstand de motor en remmen van een Jeep uitschakelden en het voertuig verongelukte. Een probleem bij cybersecurity voor auto’s van nu is dat er gemiddeld zo’n honderd elektrische controlepunten en meer dan honderd miljoen regels aan code in zitten, waarbij geen enkele organisatie de volledige controle heeft over de broncode. Aan de andere kant worden dreigingen meestal snel gevonden en verholpen door cloud security-diensten, die tegelijkertijd real-time updates aan de software mogelijk maken.

De verzekeringswereld is een mooi voorbeeld van een sector waarin connected cars al een verandering teweeg brengen. Menselijke fouten veroorzaken 90% van alle auto-ongelukken en wanneer dit risico afneemt, kan het verzekeringsniveau omlaag. Veel verzekeraars zijn hiermee aan de slag gegaan. Zij calculeren risico’s op basis van data over waar, wanneer en hoe autogebruikers rijden, in plaats van een op jaren rijervaring geënt model te gebruiken. Hierdoor berekenen verzekeraars de poliskosten op basis van accurate data, afkomstig uit telematics-apparatuur in auto’s. De vraag of zij deze data in de cloud moeten opslaan, is inmiddels onderwerp van discussie. En als dat het geval is, kan de digitale infrastructuur de data-eisen dan wel aan?

Interconnectie zorgt voor nieuwe databehoefte
Het gegeven dat een auto zich constant verplaatst zorgt voor extra complexiteit, doordat dit grenzen aan netwerken verlegt en zelfs herdefinieert. Voor de veiligheid van passagiers is het belangrijk dat connected cars verbonden blijven bij de digital edge, zodat zij snel meldingen en adviezen ontvangen over mogelijke gevaren. Traditionele ‘fixed & siloed’ IT-infrastructuren kunnen dit niet garanderen; de manier waarop deze zijn gebouwd, staat het verzamelen en verwerken van grote datavolumes in de weg en tevens kunnen zij niet omgaan met dynamische netwerken.

Om de succesvolle toekomst van de connected car te kunnen garanderen, is het nodig dat datacenters een nieuw type databehoefte aan kunnen. Wat zij moeten kunnen:

  • Prioriteren van en reageren op data in real-time
  • Het publieke internet passeren en persoonlijke data over locatie en beweging opslaan (en analyseren) in een veilige omgeving
  • Een constante, hoogwaardige verbinding garanderen voor toegang tot clouds, netwerken en partners – of een auto nu rondrijdt in Londen of Rio de Janeiro

Autofabrikanten hebben behoefte aan strategieën rondom IoT en big data, evenals architectuur voor wereldwijde IT- en interconnectiemogelijkheden om real-time data te verwerken. Datacenters zoals Equinix leveren strategisch geplaatste colocatie- en interconnectiediensten om hierin wereldwijd te voorzien. Zij kunnen data verzamelen, opslaan, verwerken en analyseren en tegelijkertijd bedrijven, netwerken en cloudleveranciers veilige toegang geven. Essentieel is ook dat zij ervoor zorgen dat de digital edge 24/7 op elke locatie beschikbaar is, wat latency vermindert en de gebruikerservaring verbetert.

Lees meer over hoe een directe en veilige op interconnectie gerichte benadering van IT-infrastructuur de automotive-industrie helpt. Een dergelijke automotive IT-infrastructuur helpt bedrijven met het ontwikkelen van een efficiënte en effectieve strategie voor het managen van big data rondom connected cars.