Key management en encryptie met SmartKey: veilig en schaalbaar

Hybride, multicloud-architecturen zijn de toekomst van IT. Dit is geen discussiepunt: het is simpelweg waar de wereld naartoe gaat. Bedrijven zullen altijd een deel van hun systemen on-premise willen houden, om veiligheids- en efficiency-redenen. Tegelijkertijd zijn de snelheid, kosteneffectiviteit en andere eigenschappen van de cloud essentieel voor het succes van elk bedrijf. En omdat een enkele monolithische ‘cloud-wereld’ er niet van gaat komen, kan geen enkele organisatie terugvallen op één cloud.

De hybride multicloud is de architectuur van de toekomst, omdat deze naadloos aansluit bijde richting die bedrijven overal ter wereld zijn ingeslagen. Ook Equinix SmartKey, een nieuwe as-a-service security-oplossing past precies in dit beeld. Overwegingen als security, efficiency, agility en kosteneffectiviteit maken dat bedrijven gebruik maken van zowel on-premise IT als verschillende clouds. SmartKey biedt multicloud-ready key management voor data-encryptie, dat inmiddels een kritiek onderdeel is voor elke business in de digitale wereld.

Niets is belangrijker voor de processen en de reputatie van een organisatie dan databescherming. Dit kan complex en kostbaar zijn in een hybride multicloud omgeving. Dit komt doordat data wereldwijd verspreid is, extreem mobiel is en soms niet helemaal onder controle blijk te zijn.

SmartKey beschermt bedrijfsdata, waar deze ook staat en zorgt dat het bedrijf de controle behoudt. Dit doet het door de data en de encryptie-sleutels van het bedrijf dicht bij elkaar – maar op afzonderlijke plekken – te bewaren voor een hogere mate van compliance en veiligheid. SmartKey maakt daarmee de toekomst van de hybride multicloud een stuk veiliger en ook minder gecompliceerd.

Een door klanten geïnspireerde innovatie
Recente cijfers over uitgaven voor IT-infrastructuur van IDC onderschrijven ons beeld van de niet te stuiten opkomst van hybrid multicloud. In 2017 waren deze voor datacenters in de publieke cloud 26,3% hoger ten opzichte van een jaar eerder. Ook investeerden organisaties 11,5% meer in private on-premise clouds. De wereldwijde uitgaven aan traditionele (niet-cloud) IT-infrastructuren daarentegen liepen met 2,6% terug. Deze trends zijn veelzeggend, want ze laten zien dat veel bedrijven kiezen voor het pad van hybride multicloud. Dit is ook wat onze klanten doen. En zij vragen ons om hen te helpen sneller op hun bestemming te komen. SmartKey is dan ook een innovatie die een direct gevolg is van hun behoefte.

Als de dag van gisteren herinner ik mij het Equinix Technology Advisory Board waarin het concept voor SmartKey ontstond. Een vertegenwoordiger van een bekende cloud provider gaf aan dat wij het best gepositioneerde bedrijf waren om een oplossing zoals SmartKey aan te bieden, als neutrale partij precies in het centrum van de hybride multicloud. Hij vertelde ons – en ik citeer: “Het bedrijfsleven staat hier om te springen. En eerlijk gezegd is het voor service providers zoals ons niet makkelijk om zo’n oplossing te ontwikkelen.” Deze door klanten geïnspireerde innovatie leidde bij ons tot de ontwikkeling van de SmartKey-oplossing en het onlangs aangekondigde SmartKey beta-programma.

Het overhandigen van de sleutels
Het fundament onder SmartKey is Platform Equinix®, ons wereldwijde platform voor interconnectie en datacenters. Het omvat 48 markten op vijf continenten, host 1.700 netwerken en meer dan 2.900 cloud en IT-service providers. Het platform brengt de IT-infrastructuren van meer dan 9.800 klanten naar de digital edge, overal ter wereld. En nu kan dit met de beschikbaarheid van SmartKey bij de edge om hen te beschermen, of hun systemen nu bij Equinix staan, on-premise in een eigen datacenter of in multicloud-omgevingen.

SmartKey draait op Fortanix, is gebaseerd op Intel® software Guard Extensions (SGX) en beschikbaar voor iedereen, zelfs voor bedrijven die co-locatiediensten afnemen bij Equinix. Het doel is de verouderde on-premise modules voor security te vervangen, welke bedrijven vaak nog gebruiken voor hun key management van cloudgebaseerd applicaties. Deze rigide hardwaremodules maken het lastig om encryptiesleutels en data te managen in verschillende clouds, op verschillende plekken en met verschillende (en veranderende) security-eisen of regelgeving van overheden.

SmartKey lost deze problemen op wanneer het deel uitmaakt van een strategie rondom een Interconnection Oriented Architecture™ (IOA™). Deze levert de blauwdruk voor de digital edge, met IT dichtbij gebruikers, locaties, clouds en data. SmartKey bewaart de encyptiesleutels bij de digital edge, nabij maar tegelijkertijd gescheiden van de data in verschillende hybride en multicloud diensten. Het geeft bedrijven op lokaal niveau de controle over wereldwijd en over verschillende cloudplatforms verspreide data. Dit betekent een oplossing voor tal van problemen rondom datasoevereiniteit, doordat bedrijven in plaats van externe service providers bepalen wat er met hun data gebeurt.

Dit alles is mogelijk op de stabiele ondergrond van Platform Equinix: een groeiende, dynamische en beschermde omgeving. De distributie hiervan wordt gedreven door Equinix Cloud Exchange Fabric™ (EXC Fabric), dat klanten on-demand verbindt met hun clouds, data en gebruikers via het wereldwijde datacenterplatform. SmartKey helpt onze klanten met de realisatie van wereldwijde infrastructuur met beheersbare controlepunten, die zowel schaalbaar als veilig zijn.

Beginnen met SmartKey
Binnen Equinix zijn wij ontzettend blij met de lancering van SmartKey. Het is de eerste van meerdere SaaS-oplossingen die wij zullen leveren om onze klanten te helpen in een hybride multicloudwereld. Ontdek meer op onze SmartKey-website.