Interconnectie: de basis voor Europees digitaal zakendoen en compliance

Rory Murphy
Mark Anderson
Interconnectie: de basis voor  Europees digitaal zakendoen en compliance

“De Global Interconnection Index voorspelt dat telecom-, cloud- en IT service-providers 38% van de de interconnectiebandbreedte in Europa gaan gebruiken.”

Het uitbreiden van digitale diensten, wereldwijde datastromen en een toenemend aantal regels voor data compliance zijn krachtige aanjagers voor de groeiende interconnectie in Europa. De nieuwe manieren waarop bedrijven hierdoor nu onderling kunnen verbinden, brengen  grote veranderingen teweeg in de Europese Unie, de grootste economie ter wereld na de Verenigde Staten. In 2017 berekende Trading Economics het bruto binnenlands product (BBP) van de EU-lidstaten op meer dan €15.326 miljard, wat neerkomt op 28,87% van de wereldeconomie.

De tweede editie van de Global Interconnection Index (GXI) is een marktstudie, recent gepubliceerd door Equinix.  Dit onderzoek analyseert wereldwijde private netwerkuitwisselingen en brengt veranderingen binnen de digitale bedrijfsvoering in kaart. De GXI voorspelt dat interconnectiebandbreedte tussen 2017-2021 een samengestelde jaarlijkse groei (Compound annual growth rate, CAGR) van 48% doormaakt. Van Europa wordt verwacht dat het in 2021 23% zal bijdragen aan de wereldwijde geïnstalleerde bandbreedtecapaciteit voor interconnectie, een geschatte 1.921 Terabits per seconde (Tbps).

Regionale groei van geïnstalleerde wereldwijde bandbreedtecapaciteit (2017 – 2021)

Waar Europese ondernemingen interconnectie gebruiken

Europese bedrijven werken nauw samen met system integrators zoals Accenture en Orange Business Services, om hun digitale transformatie en de overstap naar de cloud te optimaliseren. Het is dan ook niet verrassend dat de snelst groeiende partijen waarmee Europese bedrijven in ecosystemen verbinden, cloud- en IT service providers zijn, met een geschatte CAGR van 98%. Tegelijkertijd wordt verwacht dat twee derde van de interconnectiebandbreedte in Europa gebruikt zal worden door bedrijven die willen verbinden met netwerkproviders om hun infrastructuur te verbeteren.

Wat betreft de verticale interconnectie binnen industrieën, wordt verwacht dat telecom (430 Tbps) en cloud & IT services (314 Tbps) in 2021 het grootste aandeel zullen vormen (een gecombineerde 38%) van de totale geïnstalleerde bandbreedtecapaciteit voor interconnectie in Europa. Het bank- en verzekeringswezen (247 Tbps) en vermogensbeleggers (220 Tbps) zijn respectievelijk de op drie en vier na grootste verbruikers van interconnectiebandbreedte (zie onderstaande tabel):

Geografische interconnectie en data compliance

De vier belangrijkste Europese metropoolregio’s – Londen, Frankfurt, Amsterdam en Parijs – zullen in 2021 naar schatting bijna 85% van het totale Europese dataverkeer verwerken. Waarbij in Londen het cijfer hoger ligt dan 35%. Elk van deze vier steden zal naar verwachting de rest van Europa ontgroeien met minimaal 10% CAGR. Deze versnelde groei is een goede weergave van de wereldwijde trend van verstedelijking, die “jaarlijks 65 miljoen mensen toevoegt aan de wereldwijde stadsbevolking”, aldus Global Trends 2030.

Europa loopt ver voor op de rest van de wereld op het gebied van dataprivacy, wat een andere oorzaak is voor een grotere behoefte aan betere interconnectie. Meer dan 18 grote landen blokkeren de uitwisseling van data gerelateerd aan boekhouden, belastingen en andere financiële informatie. Risico’s verminderen en land specifieke gegevensbeschermingswetgevingen nakomen, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), maken een stabiel integratieproces mogelijk. Hierdoor kunnen bedrijven lokale databeveiliging en toegang tot beveiligingsecosystemen integreren met behulp van  directe en private verbindingen, altijd en overal.

Interconnectie: de katalysator voor digitale transformatie

Interconnectie via Platform Equinix® is de drijvende kracht geweest achter de digitale transformatie van veel bedrijven in Europa. Neem als voorbeeld Coca-Cola European Partners (CCEP). Zij bedienen 300 miljoen consumenten in 13 landen en verschepen jaarlijks 2,5 miljard drankkratten. CCEP is ontstaan uit de fusie van drie Coca-Cola-bottelaars, waarvan er één – Coca Cola Enterprises (CCE) – een cloudstrategie rondom interconnectie toepaste om de efficiency van het bedrijf te vergroten. Door best practices volgens een Interconnection Oriented Architecture® (IOA®) te gebruiken op Platform Equinix, is CCE voorzien van een nieuwe architectuur voor de digital edge. Dit betekent meer interconnectiemogelijkheden, verbeterde veiligheid en flexibiliteit. “Het voordeel van werken met Equinix is dat we werken op een gemeenschappelijk platform binnen een rijk ecosysteem”, aldus Robin Ford, senior manager Cloud Services, CCE. “Nu zijn we verbonden met vele andere bedrijven die onze manier van denken delen.”

De unified communications-aanbieder Blueface is gevestigd in Dublin, maar wilde zijn diensten uitbreiden naar Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Door te kijken naar succesvolle IOA toepassingen op Platform Equinix, is Blueface in staat geweest zijn multicloud-connectiviteit te optimaliseren via de Equinix Cloud Exchange Fabric™ (ECX Fabric™). Met deze aanpak wist het bedrijf op efficiënte en veilige wijze zijn data te integreren aan de digital edge, dus dicht bij gebruikers. Bijna 98% van Blueface’ gegevensverkeer wordt nu door Equinix geleid, via directe en veilige verbindingen met andere partijen binnen de Equinix International Business Exchange™ (IBX®) locaties. Nameer Kazzaz, network operations commander bij Blueface, zegt: “Als leverancier van unified communications aan zakelijke klanten is interconnectie een absolute must. We zouden geen nieuwe markt kunnen betreden zonder interconnectiestrategie.”

Naarmate het belang van cloud toeneemt voor de media- en entertainmentindustrie, gaat ook interconnectie een grotere rol spelen. Hierdoor kunnen content delivery management bedrijven dicht bij klanten komen die verspreid zijn over de hele wereld en een hoge kwaliteit content afleveren. BASE Media Cloud biedt speciale diensten in de media- en entertainmentsector door interconnectie te gebruiken voor verbinding naar meerdere private en public clouds, evenals naar meerdere connectiviteitsproviders via Platform Equinix. Base Media Cloud host zijn gecentraliseerde cloudopslaginfrastructuur en cloud gateway netwerk bij Equinix. Ook zijn zij via de ECX Fabric verbonden met meerdere publieke cloud en media SaaS-partners  die hen een  complete gebruikerservaring bieden via één enkele interface. Sinds de nieuwste versie van het BASE Media Cloud-platform live ging op Equinix London IBX in januari 2018, heeft het bedrijf al meer dan 2 Petabytes aan klantgegevens ingevoerd en honderden terabytes aan HD Broadcast-materiaal  geleverd aan meer dan 500 wereldwijde mediabedrijven. “BASE Media Cloud blijft snel groeien op het interconnectieplatform van Equinix”, zegt Damon Neale, CTO bij BASE Media Cloud. “Dankzij de samenwerking met Equinix kunnen we nu flexibel directe connecties en bandbreedte toevoegen om de explosieve groei van videodata bij onze klanten te kunnen opvangen.”

De toekomst van de Europese economie biedt een schat aan nieuwe groeimogelijkheden.

Met onze wereldwijde interconnectie mogelijkheden en eenconsistent collocatieplatform in 200 IBX-datacenters in 24 landen op vijf continenten, staat Equinix klaar om de digitale transformatie te ondersteunen van Europese bedrijven die alles willen integreren en iedereen, waar dan ook, willen verbinden.

Avatar
Rory Murphy Senior Director, Solution Marketing for EMEA
Mark Anderson
Mark Anderson Senior Director of Global Solutions Enablement - EMEA