YK:n toimesta jo toisen kerran maailman onnellisimmaksi maaksi[i] valittu Suomi valmistautuu uuteen rooliinsa yhtenä merkittävistä maailman dataliikenteen solmukohdista. Onnelliset suomalaiset ovat myös monien uusien teknologioiden, kuten 5G:n ja IoT:n, edelläkävijöitä maailmassa. Tämä yhdistelmä tekee Suomesta houkuttelevan investointikohteen kansainvälisille yhtiöille.
Tämän artikkelin otsikko lupaa paljon, mutta se perustuu itse asiassa koviin faktoihin. Suomen roolin kehittyminen maailman dataliikenteen solmukohtana on hyvin verrattavissa vaikkapa lentoliikenteeseen. Vuosikymmenien ajan Suomi oli yhtä kaukainen paikka kuin miltä se kartalla näyttää: pieni muutaman miljoonan asukkaan maa napapiirillä, Euroopan kaukaisimmassa nurkassa, lähinnä tunnettu rallikuljettajistaan ja joulupukista.
Vuosituhannen vaihteessa Suomen ja Helsingin rooli kasvoi ja siitä tuli yksi käytetyimmistä lentoliikenteen yhdyspisteistä matkalla Aasiaan Venäjän ja Pohjoisnavan ylitse kulkevilla reiteillä. Matkustajaliikenteen määrä on kaksinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä ja esimerkiksi vuodesta 2017 vuoteen 2018 liikenne kasvoi 10% kansainvälisen liikenteen ollessa suurin kasvuntuoja[ii]. Kaikki on kiinni sijainnista ja välimatkoista: Keski-Euroopasta Kiinaan ja Japaniin matkustamisessa Helsingin sijainti on voittamaton.
Suomen tärkeys dataliikenteen solmukohtana on samalla tavalla voimistunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Equinixin Global Interconnection Index vol 3 – katsauksen yhteydessä tehdyssä kyselyssä 108:sta suomalaisesta IT-päättäjästä 86% oli vahvasti sitä mieltä, että Suomen merkitys dataliikenteen solmukohtana vahvistuu seuraavan viiden vuoden aikana. Monet meneillään olevat ja tulevat hankkeet tukevat tätä odotusta: Helsingin ja Frankfurtin välille on rakennettu huipputehokas merenalainen datakaapeliyhteys ja pian rakenteilla on myös koillisväylän uusi datakaapeliyhteys, josta kerroin jo blogikirjoituksessani viime vuonna.
Tällä hetkellä n. 99% maailman internetliikenteestä kulkee merenalaisten kaapeleiden kautta. Uusi koillisväylän 10 000 kilometrin datakaapeli tarjoaa valmistuessaan uuden tehokkaan ja matalan latenssin kuituyhteyden Euroopan, Pohjois-Venäjän, Aasian ja Pohjois-Amerikan välille. Kansainvälistä projektia vetää Cinia-allianssi[iii] ja sen on tarkoitus alkaa nyt syksyllä 2019. Suomen paikalliset yhteysvalmistelut Jäämeren ja Helsingin välillä ovat jo kohtuullisen pitkällä.
Koillisväylän uudella yhteydellä on luonnollisesti suuri merkitys Equinixille ja asiakkaillemme ja siitä on tulossa yksi merkittävimmistä dataliikennereiteistä. Useimmat merenalaiset kaapelit päätyvät tällä hetkellä Helsingin IBX-datakeskukseemme, josta tarjoamme asiakkaidemme kansainvälistä liiketoimintaa vauhdittavat tehokkaat, julkisen internetin ohittavat keskinäiset yhteydet asiakkaisiin ja kumppaneihin. Keskuksestamme on myös suorat yhteydet pilvi- ja muihin palveluihin, joita asiakkaamme tarvitsevat. Merenalaisten kaapeleiden yhdistäessä yhä useampia maantieteellisiä sijainteja, ne mahdollistavat reaaliaikaisten teknologioiden (mm. sähköinen kaupankäynti ja IoT) edellyttämät matalan latenssin yhteydet.
Koillisväylän datamoottoritien valmistumista odotellessaan maailman johtavat mobiiliteknologia-alan asiantuntijat Suomessa haluaisivat siirtää maailman 5G:n aikaan mahdollisimman pian. Vaikka vanhan mobiilipuhelin-Nokian aikakausi on jo ohi, on Suomi edelleen Euroopan johtava maa mobiiliyhteyksissä: monien suurien kaupunkien keskustoissa on jo käytössä olevia 5G-verkkoja ja ensimmäiset 5G-puhelimet ovat jo kaupoissa. Suomalaiset myös kuluttavat eniten mobiilidataa asukasta kohti maailmassa: kuukaudessa jokainen suomalainen käyttää n. 15,3GB dataa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaava luku on 5,1GB[iv]. Tämän ansiosta Suomi on myös täydellinen maa uusien teknologioiden testaamiseen.
Globaalissa mittakaavassa Suomi ja Pohjoismaat ovat Equinixille kasvava ja kehittyvä markkina. Yrityksemme on investoinut Suomeen ja Ruotsiin pian 200 miljoonaa euroa muutaman viime vuoden aikana. Suomessa avattiin juuri Equinixin seitsemäs datakeskus HE7 ja suunnittelemme jo nyt seuraavia laajennuksia asiakastarpeiden kasvaessa. Myös muut datakeskusyritykset investoivat jatkuvasti Suomeen: Google on ilmoittanut tänä vuonna yhteensä 1,2 miljardin euron investoinneista Suomeen, aikaisemman 800 miljoonan lisäksi. Suomen investointien perusteena monilla toimijoilla on mm. jäähdytystä helpottava kolea ilmasto, kohtuullisen matalat energiakustannukset, ammattitaitoisen työvoiman helppo saanti, vakaa yhteiskunta ja toimiva logistiikka.
Suomessa on myös meneillään ennennäkemätön start-up-buumi ja erityisesti uusia teknologiayrityksiä syntyy kiihtyvään tahtiin. Yhdistettynä uusiin huippunopeisiin dataliikenneyhteyksiin ja 5G-teknologian kehitykseen, voi hyvällä syyllä sanoa, että Suomen tulevaisuus ainakin teknologian saralla näyttää valoisalta.
[i] Finland Again is the Happiest Country in the World, World Happiness Report, 2019
[ii] A record-breaking year in 2018 – Helsinki airport hit 20 million mark and passenger volumes at Finavia’s airports increased by 20 per cent, Finavia, January 2019
[iii] Artic Telecom Cable Initiative Takes Major Step Forward, Cinia, June 2019
[iv] Prepping for 5G: Monetisation model and FWA define usage, Tefficient, July 2019