Türkiye’nin, kökleri geçmişten gelen, girişimcilik ve yaratıcılık kültürünün yansımaları, günümüzde işletmelerin dijital dönüşümü (DX) hızla benimsemesinde görülebilir. IDC tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir araştırmaya katılan ve %74’ü dijital dönüşüm projeleri uygulamakta olan işletmelerin yanıtlarına göre, “muhtelif sektörlerden katılımcı kuruluşların dijital dönüşüm uygulamalarına yatırım hızı, küresel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) artış hızına oranla iki kat daha fazla. Üstelik, bu harcama düzeyinin önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkması bekleniyor.” [i] Türkiye’nin bu yıl duyurulan ilk yerli elektrikli, akıllı otomobili gibi yenilikçi projeler de Türkiye’deki yatırımcı ve girişimcilerinin ülke ekonomisini büyütmek için yepyeni dijital pazarlara girmeye hazır olduklarının göstergeleri.[ii]
Equinix olarak dijital dönüşüm dalgasının Türkiye pazarında devrim yarattığını ve işletmeleri bulut teknolojilerini kullanmaya teşvik ettiğini görüyoruz. Ancak; bunu yaparken global dijital ekonomide başarılı olmak için geleneksel BT altyapılarının yeniden değerlendirilmesi ve düzenlenmesi kaçınılmaz. Ayrıca bu durum, bölgede 75 yıldır köklü ve lider bir bilgi teknolojileri şirketi olan KoçSistem ile kurduğumuz türde stratejik iş ortaklıkları da gerektiriyor.
Türkiye’deki İşletmeler için Değer Odaklı DX Stratejisi için “Önce Bulut” Yaklaşımı
IDC tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’deki işletmelerin dijital dönüşüm stratejilerinin artması ile birlikte buluta olan talep her geçen gün artıyor. IDC Türkiye analistinin hazırladığı bu özel araştırma raporunu inceleyin ve Hibrit & Çoklu Bulut yapıları ile ilgili en son trendleri keşfedin.
Araştırma Raporunu İndirin“Önce Bulut” stratejisi için ön koşul “önce ara bağlantı”
Equinix sponsorluğunda gerçekleştirilen bağımsız bir APCO araştırması, Türkiye’deki kuruluşların %75’inin ticari faaliyetlerinin daha büyük bir kısmını buluta taşımayı planladığını göstermiştir. Ancak buluta geçişin önündeki engellerden biri güvenlik ve veri koruması olmuştur. IDC anketine göre, Türkiye’de BT karar vericilerinin %89’u kendi kuruluşlarının siber güvenliğini iyileştirmeyi önemli bir öncelik olarak değerlendirirken, %91’i veri koruma düzenlemelerine uymayı ilk öncelikleri olarak görmektedir.
Günümüzde işletmeler, ağlara, bulutlara ve SaaS sağlayıcılarına doğrudan bağlanmak için internetin siber güvenlik ve performans risklerini ortadan kaldıran özel ara bağlantılar ile buluta daha güvenli bir şekilde erişebilirler. Bu konuda Equinix tarafından yayınlanan üçüncü yıllık Global Interconnection Index (GXI), işletmeler ile bulut ve BT sağlayıcıları arasındaki özel ara bağlantı bant genişliğinin 2018-2022 arasında yıllık %112 oranında artacağını tahmin ediyor.
Türkiye’deki BT liderlerinin, dijital çağda rekabet edebilmek için ara bağlantı bant genişliğinin gücünü anlaması ve kullanması gerektiğine inanıyoruz. Bu durum, bulut ve yazılım tanımlı ağ (SDN) gibi en yeni dijital hizmetlerin daha kolay ve güvenli kullanımı amacıyla şirketlerinin BT platformlarını yeniden yapılandırmak için adımlar atmaları anlamına geliyor. İşletmeler, bulut hizmet sağlayıcılarına (CSP) bağlanmak için sanal ağ oluşturma yeterliliklerinden yararlanarak, güvenlikten ödün vermeden daha yüksek performans avantajları elde edebilir. Örneğin, işletmeler ve Platform Equinix®’teki CSP’ler arasındaki özel bağlantılar sayesinde, bu iki taraf arasındaki ağ gecikmesi tek basamaklı (<10 milisaniye) değerlere kadar azaltılabilir. Türkiye’de iş yapan şirketlerin, müşterilerine daha fazla değer sunmasını ve rekabet avantajı kazanmasını sağlayacak kilit nokta dijital alanda bu çevik ve ölçeklenebilir dijital hizmetlerle doğrudan ve güvenli bir bağlantıdır.
Bulutun benimsenmesini artırmak için EMEA kanal ortaklarından yararlanma
Türkiye’de firmaların bulutu benimsemesi buluta doğru global yönelimin bir parçasıdır; bu da EMEA bölgesindeki kanal iş ortaklarını yönlendiren en büyük güçlerden biridir. APCO anketi, bulutun, kuruluşların kanal ortaklarıyla etkileşimde bulunmasının arkasındaki en önemli itici güç olduğunu gösterdi; ankete katılan 836 EMEA BT karar vericisinin%48’i, kanal iş ortaklarını bulut tabanlı hizmetlere erişmek için kullandıklarını söylemiştir.
Equinix EMEA kanal iş ortakları için Equinix Cloud Exchange Fabric™ (ECX Fabric™)’in büyümesi, global işletmelerin rekabetçi baskılar, artan müşteri talepleri, küreselleşme ve COVID- 19 pandemisinin neden olduğu sorunların yaşandığı, gittikçe daha dinamik hale gelen bir dünyaya yanıt vermelerine yardımcı olmak için ciddi bir fırsattır. Kurumsal dijital dönüşüm girişimlerini desteklemek için tasarlanan ECX Fabric, işletmelerin talep üzerine birbirleriyle ve dijital ve iş ortağı ekosistemleri arasında veri alışverişi yapmalarına olanak tanıyan yazılım tabanlı global bir ara bağlantı hizmetidir.
Türkiye kanal iş ortakları, kurumsal müşterilerinin hibrit çoklu bulut dağıtımları basitleştirmelerini ve Platform Equinix’te dünya çapında global ara bağlantı fırsatlarını arttırmalarını sağlamak için ECX Fabric’ten yararlanabilir. Aslında, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika arasındaki denizaltı kabloları için önemli bir trafik rotası olan İstanbul, aynı zamanda en hızlı büyüyen ECX Fabric lokasyonlarından biridir.
Equinix ve KoçSistem: Türkiye’nin dijital başarısına yönelik iş ortaklığı
Equinix ve KoçSistem, Türkiye’deki şirketlerin dijital dönüşümünde beraber öncü bir rol oynamaktadır. KoçSistem, nesnelerin interneti (IoT), büyük veri ve analitik, güvenlik, bulut, kurumsal mobilite, iş çözümleri, dijital işgücü ve robotik süreç otomasyonu (RPA) gibi alanlarda geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi sunmakta; bankacılık, perakende, enerji, dayanıklı tüketim malları, otomotiv, hükümet, sigortacılık ve Türkiye’deki diğer birçok canlı sektördeki müşterilere ürün ve hizmet sağlamaktadır. KoçSistem, müşterilerinin (tedarik zincirinden müşteri deneyimine) toplam değer zincirini yenilikçi teknolojiler ve çözümlerle dijitalleştirmektedir.
KoçSistem bünyesinde kurulan yeni bir teknoloji şirketi olan KoçDigital, ileri veri analitiği ve nesnelerin interneti için çözüm ortağıdır. KoçDigital, yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine hızlı ve esnek bir yaklaşımla ileri teknolojiler sunarak Türkiye’de yeni dijital çağda önemli bir rol oynayacaktır. KoçSistem’e kısa bir süre önce Brand Finance tarafından Türkiye’nin En Değerli Bilgi Teknolojisi Markası ödülü verilmiştir.
KoçSistem Genel Müdürü ve KoçDigital Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Akarca, “Türkiye’nin en değerli BT Markası olarak nitelendirilmekten gurur duyuyoruz… tüm müşterilerimize ve ortaklarımıza bize duydukları güven için en derin şükranlarımızı sunuyoruz. Asıl teşekkürü hak eden harika ekibimiz… Bu büyük ailenin bir ferdi olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum” şeklindeki sözleri ile bu önemli ödüle ilişkin görüşlerini paylaştı.
Türkiye’de bütün işletmelerin karşılaştığı en önemli zorluk, sürekli değişen bir ortamda rekabet gücünü korumaktır. Örneğin, COVID-19 pandemisi sırasında artan talebi karşılamak için KoçSistem, müşterilerine uzaktan çalışma teknolojileri sunmak için hızla harekete geçerek dijital dönüşüm hedeflerini daha da hızlandırdı. Bu ve diğer iş önceliklerini ele almak ve yeni değerler yakalamak için kuruluşlar, farklı ekosistemler arasında gerçek zamanlı etkileşim sağlamak üzere katılımcıları ve ilgili dijital veri akışlarını birbirine bağlayan ölçeklenebilir teknoloji altyapılarına ihtiyaç duyacaktır. KoçSistem, dünyanın başlıca teknoloji üreticileri ile güçlü stratejik ortaklıklar kurmuş ve verimli bir ekosistem oluşturmak için müşteri gereksinimlerini iş ortaklarıyla bir araya getirmiştir. Bu ekosistem, KoçSistem müşterilerinin 9.800’den fazla şirkete, 1.800’den fazla ağa ve 2.900’den fazla bulut ve BT sağlayıcısına erişebildiği Platform Equinix’teki global ekosistemlere eklenmektedir. Equinix ve KoçSistem birlikte, ortakların ve diğer işletmelerin ekosistemleri arasında veri alışverişi sağlayarak Türkiye’deki şirketlerin dijital alanda merkezi ağlardan dağıtılmış modellere geçmelerine yardımcı oluyor.
Mehmet Ali Akarca iş ortaklığımızı; “Equinix ile kurduğumuz iş ortaklığından çok mutluyuz; bu ortaklık sayesinde Türkiye’de dijital dönüşümü hızlandırıyoruz,” şeklinde yorumlamaktadır.
Türkiye’nin dijital dönüşüm stratejileriyle ilgili daha fazla bilgi için IDC araştırma raporunu inceleyin: ”Türkiye’deki İşletmeler için Değer Odaklı DX Stratejisi için “Önce Bulut” Yaklaşımı”
[I] IDC, “A “CLOUD-FIRST” APPROACH FOR A VALUE-DRIVEN DX STRATEGY For Organizations in Turkey,” Yazan: Aslı Koçkal, 2020.
[II] Daily Sabah, “Interest in Turkey’s first fully homegrown car running high,” 6 Ocak 2020.