Digitale serviceproviders gaan meer dan de helft van de Europese interconnectie gebruiken

Uit de Global Interconnection Index Volume 4 blijkt dat telecombedrijven en clouds de Europese koplopers zijn op het gebied van digitale transformatie

Matthew George
Digitale serviceproviders gaan meer dan de helft van de Europese interconnectie gebruiken

Wist u dat interconnectie blijft groeien, ondanks vertraging in de algemene economische situatie? Dit geldt vooral voor Europa, waar de vraag naar hyperscale, colocatie- en clouddiensten steeds groter wordt. Dit zorgt voor meer behoefte aan interconnectie: rechtstreeks en direct verkeer tussen belangrijke businesspartners. Uit de Global Interconnection Index (GXI) Volume 4, een marktonderzoek van Equinix, blijkt dat het interconnectieverkeer in Europa de komende jaren (2019 – 2023) te maken heeft met een samengestelde jaarlijkse groei van 45% (CAGR), wat gelijkstaat aan het wereldwijde groeipercentage. Volgens de GXI Volume 4 is het goed mogelijk dat de wereldwijd geïnstalleerde bandbreedtecapaciteit[i] in 2023 meer dan 16.300 terabit per seconde (Tbps) bedraagt. Naar verwachting gebruikt Europa tegen die tijd 23% (3.782 Tbps) van de verwachte wereldwijd geïnstalleerde interconnectiebandbreedte.

AANDEEL VAN EUROPA IN GEBRUIK VAN DE WERELDWIJDE INTERCONNECTIEBANDBREEDTE IN 2023
GROEI VAN INTERCONNECTIEBANDBREEDTE IN EUROPA (TBPS): 2019-2023

See How Digital Leaders Are Prepared for Whatever Is Next

GXI Vol. 4 tracks shifts in the digital economy and their impacts on digital business. Explore how leaders use their digital infrastructure to fuel growth, where it’s happening and how you can use interconnection to stay competitive.

Read More
Stunning aerial view at night of the very crowded Hong Kong island streets, Shot above the Sai Yin Pun district

Trends die zorgen voor groei in interconnectie in Europa

De GXI volgt en voorspelt de groei van de benodigde private interconnectiebandbreedte van de bedrijven achter de digitale economie. De index laat zien hoe belangrijke wereldwijde trends en de impact van covid-19 ervoor zorgen dat het belangrijk is om een sterke infrastructuur te hebben. Voorbeelden van trends zijn de snelle groei in digitaal zakendoen, verstedelijking, cybersecurityrisico’s, datavolumes, compliance-eisen en zakelijke ecosystemen.

Europa staat internationaal bekend om zijn strikte gegevensbeschermingsbeleid. Toch doet de Europese Unie (EU) ook haar best om de groei van de digitale economie van Europa te stimuleren. Er zijn veel nieuwe beleidsregels om de toegang tot online producten en diensten makkelijker maken, de groei van digitale netwerken en diensten te vergroten en het wettelijke kader voor digitale diensten te vernieuwen. Denk aan de Digital Services Act, de Digital Single Market en de Digital Finance Strategy.

Ook ontstaan er steeds meer publiek-private samenwerkingen die initiatieven voor meer digitale innovatie in Europa steunen: GAIA-X, het European Artificial Intelligence Fund en het 5G Public Private Partnership (5G PPP). GAIA-X is een project voor de ontwikkeling van een Europese cloudinfrastructuur die kan concurreren met Amerikaanse techgiganten. Met het AI-fonds wordt bijgedragen aan een ecosysteem van Europese organisaties die werken aan beleid en technologie en het 5G PPP is een gezamenlijk onderzoeksprogramma.

Samen zorgen deze trends voor de groei van private en directe interconnectie in Europa.

Serviceproviders halen alle andere sectoren in Europa in

Voor de coronacrisis groeide de interconnectiebandbreedte, benodigd door de enterprise markt,sneller dan de vraag naar interconnectie   door digitale serviceproviders. Nu is dit anders. Serviceproviders moesten namelijk opschalen toen de vraag naar hun diensten tijdens de pandemie enorm toenam. Veel Europese bedrijven waarvan de digitale transformatie nog in de kinderschoenen stond, konden met hun verouderde on-premises infrastructuur niet voldoen aan de behoeften van gebruikers op afstand. Aangezien deze bedrijven zich snel moesten aanpassen, kozen ze voor toonaangevende digitale serviceproviders die hen hielpen met een meer flexibeledigitale infrastructuur aan de edge. Door deze ontwikkeling wordt er verwacht dat in 2023 meer dan de helft (54%, 2.052 Tbps) van de geïnstalleerde interconnectiebandbreedte in Europa wordt gebruikt door de telecombranche en cloud- en IT-diensten.

De sector voor content en digital media was zich al aan het verplaatsen naar een moderne digitale infrastructuur. Dankzij deze stap kunnen namelijk cloudgebaseerde contentworkflows worden ondersteund, kunnen partners worden opgenomen in het media-ecosysteem en kan de branche zich aanpassen aan een snel veranderende markt. Door de coronacrisis steeg de vraag naar online entertainment, waardoor de digitale transformatie van content- en digitale mediabedrijven in een stroomversnelling raakte. In het tweede kwartaal van dit jaar was er wereldwijd een jaar-op-jaar toename in gestreamde content van 63%. In Europa, waar de landen in lockdown gingen, was een stijging van maar liefst 134%.[i] De lockdowns hebben geleid tot een flinke toename van abonnees op streamingdiensten. Netfllix kreeg er in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) 7 miljoen nieuwe leden bij en Disney+ tikte de 50 miljoen abonnees aan nadat de service eerder dit jaar beschikbaar werd in Europa en India. Hiermee werd het aantal gebruikers van Disney+ bijna verdubbeld.[ii] Volgens de GXI zorgt de aanzienlijke stijging in abonnees door de coronacrisis ervoor dat de sector voor content en digitale media met een groei van 52% (CAGR) de snelstgroeiende sector zal zijn op het gebied van interconnectiebandbreedte.

Ook andere sectoren zien groei

De GXI laat zien dat ook andere sectoren, die aanvankelijk niet zo bezig waren met digitale adoptie, nu een flinke digitale groei doormaken vanwege de lockdowns in Europa. De publieke sector ging veel meer interconnectiebandbreedte gebruiken toen de zorg, onderzoeksinstellingen, de overheid en het onderwijs opeens een breed scala aan digitale oplossingen nodig hadden. De gevolgen van de wereldwijde pandemie vereisten zorg op afstand, digitale overheidsdiensten en online onderwijs. Naar verwachting is de sector voor gezondheidszorg en lifescience met een groei van 49% (CAGR) de op twee na snelstgroeiende sector van Europa. De sector overheid en onderwijs staat met een groei van 47% (CAGR) op de derde plek in de rij van snelle groeiers.

Interconnectie is de motor van digitaal leiderschap

Europese bedrijven rollen in snel tempo hun digitale infrastructuur uit en schalen flink op. Ze gebruiken Platform Equinix® om sneller zakelijk voordeel te behalen in een wereld die ieder ogenblik verandert. Voorbeelden van digitaal leiderschap:

  • Een toonaangevende serviceprovider voor verbonden auto’s die telematicadiensten biedt in het Verenigd Koninkrijk, had behoefte aan een snellere en veiligere manier om zijn diensten internationaal uit te breiden. De dedicated ISDN-lijn (Integrated Services Digital Network) die de serviceprovider in het Verengd Koninkrijk gebruikte, was niet geschikt voor gebruik in andere landen. Het bedrijf verplaatste zijn IT-infrastructuur naar de digital edge van Platform Equinix, zodat deze dichter in de buurt zou zijn van clouds, netwerken, partners en klanten. Hierdoor kon het bedrijf zijn cloud-first strategie versnellen. De serviceprovider gebruikt nu een veilige verbinding met Amazon Web Services (AWS) om gegevens van auto’s door te sturen naar callcenters op het netwerk van telecombedrijf BT. Zo zorgde het bedrijf voor 1000 keer snellere bandbreedte, verminderde vertraging en beveiligde dedicated links.
  • Het toonaangevende internationale mediabedrijf Red Bee Media breidde met Platform Equinix de connectiviteit binnen Europa uit om de groei van de Channel Store te ondersteunen. De Channel Store bevat een verzameling van duizenden uren aan live content uit verschillende bronnen binnen het netwerk van Red Bee. Het mediabedrijf gebruikt interconnectie, zodat content-eigenaren en content-leveranciers in realtime multi-format, live content op de markt kunnen brengen en kunnen leveren. Red Bee rolde een hybride multicloud-architectuur uit om contentworkflows te ondersteunen, de afstand tot gebruikers te verkleinen en de agility te creëren die nodig is om zich aan te passen aan een snel veranderend digitaal landschap. Momenteel bevat de Channel Store meer dan 1000 actieve kanalen en een catalogus met meer dan 10.000 kanalen die op elk gewenst moment snel kunnen worden opgestart.

De GXI Volume 4 bestaat uit een analyse van meer dan 450 IT-deployments van  Equinix-klanten over de hele wereld en hun 4.500 toepassingen. Gebruik deze analyse om te bepalen of uw organisatie digital ready is en ontdek hoe uw digitale infrastructuur met behulp van interconnectie strategisch voordeel kan behalen.

Lees de GXI Volume 4 voor meer informatie.

 

Misschien vindt u dit ook interessant:

(eBook) Powering Digital Leaders: Harnessing Your Digital Infrastructure to Gain Business Advantage

GXI Vol. 4 Global Findings

GXI Vol. 4 North America Findings

GXI Vol. 4 Asia-Pacific Findings

GXI. Vol. 4 Latin America Findings

 

 

[i] Interconnectiebandbreedte wordt gedefinieerd als de totale capaciteit voor rechtstreekse en private uitwisseling van verkeer tussen verschillende partners en providers via IT-uitwisselingspunten binnen netwerk-onafhankelijke colocatiedatacenters.

[ii] Conviva, The State of Streaming, Conviva’s State of Streaming Infographic – Q2 2020.

[iii] The Verge, Disney Plus surpasses 50 million subscribers, Apr 2020; BBC News, Netflix gets 16 million new sign-ups thanks to lockdown, Apr 2020.

Avatar photo
Matthew George Director, Equinix Research Group, EMEA
Subscribe to the Equinix Blog